Main content

Λεωνίδας Γρηγοράκος


«Τι να περιμένουμε από μια Κυβέρνηση που πέρυσι έστειλε έναν υπουργό που δε βλέπει για να επιθεωρήσει τη θάλασσα»; Άκουσα από τα χείλη ενός πρώην Υπουργού και νυν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πάγωσα.

Λίγες μέρες μετά τη βύθιση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στη Σαλαμίνα, του ηλικίας 45 ετών δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη  ΙΙ» και τη μεγάλη ρύπανση που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου και αφού είχαν αρχίσει οι ενέργειες και προσπάθειες καθαρισμού και απορρύπανσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο την ημέρα του ναυαγίου, επέστρεψε εσπευσμένα και  με σκάφος του Λιμενικού, πήγε  με συνεργάτες του και με έγκριτους επιστήμονες στο σημείο της πετρελαιοκηλίδας για να επιθεωρήσει την κατάσταση αφού πρώτα είχε ενημερωθεί πλήρως για τις εργασίες και τα μέχρι τότε – Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017- ορατά αποτελέσματα και ενημερωνόταν συνεχώς και  λεπτομερώς και κατά τη διάρκεια της διαδρομής του σκάφους.

Η επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή – ο οποίος όπως είναι γνωστό  είναι τυφλός- και οι δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης προκάλεσαν  επικριτικές αντιδράσεις , μέχρι και σκωπτικά σχόλια, από την αντιπολίτευση και διάφορα Μ.Μ.Ε. ακριβώς επειδή ο υπουργός δεν βλέπει, κάτι που για τους επικριτές προφανώς του … απαγόρευε να κάνει τη δουλειά του ως υπεύθυνος υπουργός Ναυτιλίας και μηδένιζε την ύπαρξη των επιστημόνων στο πλευρό του.

Υπενθυμίζω το ακριβές περιεχόμενο της τότε δηλώσεως του κ. Κουρουμπλή :

«Κάναμε μια επίσκεψη σε όλα τα επίδικα σημεία που έχουν παρουσιαστεί κηλίδες πετρελαίου. Έχουμε μια σημαντική εικόνα βελτίωσης. Η επιχείρηση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Πετύχαμε τη στεγανοποίηση του βυθισμένου δεξαμενόπλοιου και σήμερα πιστεύω να αρχίσει η απάντληση πετρελαίου. Έχουμε επιστρατεύσει όλα τα μέσα που υπάρχουν στη χώρα, προκειμένου να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της ρύπανσης. Χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά, φιλικά προς το περιβάλλον  τη στιγμή που  στη Μ. Βρετανία χρησιμοποιούν χημικά τα οποία ρίχνουν με τα αεροπλάνα. Θέλουμε  να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ζημιάς που έχει γίνει. Η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ένταση προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες μέρες η υπόθεση αυτή θα έχει ξεχαστεί. Και το λέω γιατί δουλεύουμε εντατικά με συντονισμό. Η κατάσταση εξομαλύνεται μέρα με τη μέρα γιατί έχουν μπει ση μάχη όλα τα σκάφη. Χρησιμοποιείται και ένα μεγάλο σκάφος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ένα σκάφος με το οποίο συνεργάζεται η EMSA. Από εκεί και πέρα θέλω να ενημερώσω τον ελληνικό λαό ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του ναυαγίου. Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν με τον πιο σαφή τρόπο.»

Περιττό να προσθέσω ότι παρά την αναμφίβολη σοβαρότητα του ναυαγίου και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό, ο κ. Κουρουμπλής δεν είπε τίποτε περισσότερο παρά μόνο ότι σταδιακά αλλά και πολύ σύντομα, η θάλασσα και οι ακτές θα ήταν και πάλι στη διάθεση του κοινού. Κάτι το οποίο και έγινε λίγο καιρό αργότερα και επιστημονικά, δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν. Το βέβαιον είναι ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραμένει τυφλός. Αλλά από πότε ένας υπουργός πρέπει να βλέπει, να ακούει, να περπατά για να ασκήσει τα καθήκοντά του; Απόλυτα ενημερωμένος από τους αξιωματικούς, τους επιτελείς του και τους συνεργάτες του, έκανε θαυμάσια τη δουλειά του. Γι αυτό και οι αστειότητες του τύπου «Ο Τσίπρας έστειλε έναν τυφλό να κάνει αυτοψία» παρέμειναν απλώς ως κακόγουστα και ρατσιστικά ανέκδοτα.

Έτσι λοιπόν, περίπου ένα χρόνο μετά, το να βρεθεί υπεύθυνος  -θεωρητικά- πολιτικός ( ο κ. Γρηγοράκος του Πα.Σο.Κ.) να χρησιμοποιήσει το «ανέκδοτο» του 2017 για να …ψέξει από της τηλεοράσεως του Σκάι ( Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή) τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ότι «έστειλε ένα τυφλό να κάνει αυτοψία» είναι τουλάχιστον πρόστυχο. Το οποίο και το κατάλαβε και ο ίδιος ο κ. Γρηγοράκος ο οποίος μόλις «ξεφούρνισε» το ατόπημά του, έσπευσε να δικαιολογηθεί ψελλίζοντας : « με κάθε σεβασμό βέβαια».

Πρώην Υπουργός Υγείας ο κ. Γρηγοράκος, μάλλον δεν ήξερε τα πνευματικά και ψυχικά αποθέματα των ΑμεΑ στον χώρο που διοικούσε. Την ίδια στιγμή που η νυν αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, κα Φώφη Γεννηματά, ως Υπουργός Υγείας, είχε μεταξύ των επιστημονικών της συνεργατών μια αξιόλογη δικηγόρο και επιστήμονα, η οποία δε βλέπει.

Και έως πρόσφατα στο Πα.Σο.Κ., αξιοποιούσαν τον κ. Κουρουμπλή επί δεκαετίες, από Γενικό Γραμματέα έως βουλευτή του κόμματος. Ο οποίος Κουρουμπλής και τότε δεν έβλεπε! Επίσης, ήδη από τον καιρό του Ανδρέα Παπανδρέου το Πα.Σο.Κ. χαρακτηρίστηκε Προοδευτικό Κόμμα, ακριβώς γιατί πρώτο ανοίχτηκε στην κοινωνία και στα ΑμεΑ, με τον νυν Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Forum ΑμεΑ κ. Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος επίσης είναι τυφλός, να έχει καταλάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Πα.Σο.Κ.

Λοιπόν, για να σοβαρευτούμε κ. Γρηγοράκο: το 2018, στα χρόνια του προσφάτως εκλιπόντος Χόκινγκ, η αρτιμέλεια δεν είναι κριτήριο επιτυχίας και η αναπηρία δεν είναι στοιχείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Απαιτείται δημόσια συγγνώμη.