Main content

newego LARGE t 420 54121977 735x400

Η είδηση που προέρχεται  από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και δημοσιεύτηκε στις περισσότερες εφημερίδες, ήταν ιδιαίτερα εύγλωττη, καλούσε σε πολύ σοβαρά συμπεράσματα , χρειαζόταν μεγάλη ανάλυση  και ανέτρεπε δημιουργημένες καταστάσεις. «Σχεδόν ένας στους τρεις πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Μαρτίου ρυθμίστηκαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών με τους επισπεύδοντες». Αλλά παρακαλώ πολύ να μη θεωρηθώ  «κακός» και «γκρινιάρης» και «άπιστος Θωμάς» και «αμφισβητίας» αν αναρωτηθώ : «Είναι αλήθεια; Είναι ΟΛΗ η αλήθεια; Κρύβεται κάτι; Μήπως υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν ξέρουμε;».

Κι αυτό είναι κάτι που πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί, κυρίως από τους αδύναμους οικονομικά και πραγματικά φτωχούς πολίτες που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους και εμφανίζονται αυτή τη στιγμή ως αναξιόπιστοι που είχαν να πληρώσουν αλλά δεν ΗΘΕΛΑΝ να πληρώσουν και γι’ αυτό, δημιούργησαν, εβδομάδες τώρα μια μεγάλη αναστάτωση με την εμπλοκή και τη συμμετοχή πολιτικών φορέων και κομμάτων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τα  στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι συμβολαιογράφοι , προκύπτει ότι δεν είναι λίγοι όσοι  έσπευδαν ή σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κάτι που λίγο απέχει να από μιαν επιβεβαίωση του ότι  ο πλειστηριασμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης και ότι  το σύνολο των δανειοληπτών, δεν αντιμετωπίζει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών του. Γι αυτό και επιμένω στην ερώτηση: « Είναι ΟΛΗ η αλήθεια; Ή μήπως κάτι κρύβεται;» Σ αυτή την περίπτωση, οι φτωχοί, οι αδύναμοι, οι «μη έχοντες»  – που συνήθως βγαίνουν χαμένοι- εκτίθενται  και χάνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, ως διαχειριστή της νόμιμης διαδικασίας των πλειστηριασμών προχθές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 332 πλειστηριασμοί.

Από αυτούς, οι 96 ανεστάλησαν μετά συμφωνία των οφειλετών και του επισπεύδοντα.  Άλλοι 95 κρίθηκαν γόνιμοι, 133 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω και τέλος οκτώ ματαιώθηκαν.

Η ίδια σχεδόν εικόνα παρουσιάστηκε και την πρώτη ημέρα της καθολικής εφαρμογής των πλειστηριασμών πανελλαδικά, την περασμένη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, όπου από τους 261 που είχαν προγραμματιστεί, οι 50 ανεστάλησαν μετά από συνεννόηση οφειλέτη και επισπεύδοντος.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί 3.057 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 361 είναι προγραμματισμένοι για την επόμενη εβδομάδα.

Κατά την προχθεσινή διαδικασία σημειώθηκαν επίσης επεισόδια μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και μελών από πολιτικά κόμματα και ομάδες που αντιδρούν στη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Στόχος, προχθές, ήταν συμβολαιογραφείο στην οδό Καποδιστρίου, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του κινήματος «Δεν πληρώνω», ενώ νωρίτερα διαμαρτυρία κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στην οδό Σταδίου. Εν μέσω της έντασης που προκλήθηκε, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος και από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τρία άτομα. Το ποσοστό όσων σπεύδουν να ρυθμίσουν την οφειλή τους στο παρά πέντε αυξάνεται όσο εντατικοποιείται η ένταξη νέων πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία σε μία μόλις μέρα εντάχθηκαν περίπου 120 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που αναρτώνται καθημερινά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction, στην οποία μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου είχαν αναγγελθεί 2.943 πλειστηριασμοί έναντι 2.823 την Τρίτη.

Για λίγο χρονικό διάστημα ακόμη οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να γίνονται μία φορά την εβδομάδα, δηλαδή κάθε Τετάρτη, ενώ όταν το σύστημα μπει σε πλήρη εφαρμογή, η διαδικασία θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Ο ρυθμός νέων αναγγελιών στο σύστημα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για 5.000 πλειστηριασμούς έως τον Ιούνιο και 10.000 έως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων, στη διενέργεια πλειστηριασμών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει συναινέσει το 87% των συμβολαιογράφων όλης της χώρας.

Έτσι έχει ΤΩΡΑ αυτή η κατάσταση. Κι αν τα πράγματα δεν είναι έτσι, όσοι έχουν στοιχεία, ας προσέλθουν.