Main content

Avgoulas grafeioΜπορεί τα στοιχεία που αναδημοσιεύω να είναι – ίσως- λίγο υπερβολικά, μπορεί για τέτοιου είδους στοιχεία να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις, οφείλω όμως να ομολογήσω ότι είναι φρικωδώς ανατριχιαστικά και επικινδύνως ανησυχητικά: Επιβάλλονται χίλιες κατασχέσεις την ημέρα. Ρεκόρ όλων των εποχών: Οι Έλληνες χρωστούν πάνω από 100 δισ. στο Δημόσιο.

Και λίγο παρακάτω : «Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2017, διαμορφώθηκαν τον Νοέμβριο σε 11,631 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ φόρος εισοδήματος, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κ.λπ.)».

Μα αν είναι έτσι όπως διαβάζω ότι  αναφέρει  - επίσημα-  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι λόγω της υπερφορολόγησης , τότε για τον δικό μου – όπως φαντάζομαι και τον δικό σας-  εγκέφαλο, του «μη οικονομικού αναλυτή- αποκαλύπτουν μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Και ένας στίχος του πρόωρα χαμένου, αγαπημένου λαικού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη τα λέει όλα: "Τι να σου πω, τρομάζω και φοβάμαι".

Ναι λοιπόν. Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τρομάζω και φοβάμαι. Και δεν αντιλαμβάνομαι προς τα πού ακριβώς οδηγούμεθα. Και είναι το μόνο που με τρομάζει και με φοβίζει και όχι το «ποιος φταίει». Όποιος κι αν φταίει, την κατάσταση αυτή την αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και – το χειρότερο- θα την υποστούμε όλοι μαζί. Ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτικών/κομματικών προτιμήσεων, ανεξαρτήτως δηλώσεων και διαβεβαιώσεων, ανεξαρτήτως προσωπικών συναισθημάτων, τα πράγματα ΔΕΝ είναι καθόλου καλά. Και μας χρειάζονται πολύ ισχυρότερα επιχειρήματα, πολύ επιστημονικότεροι σχεδιασμοί για να αναπαύσουμε , έστω για λίγο, τον ταραγμένο μας εγκέφαλο.

Προσέξτε τι υποσημειώνουν ειδησεογραφικά blogs και sites: «Χιονοστιβάδα χρεών έπεσε στις πλάτες των φορολουμένων, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο τον Νοέμβριο του 2017 να φτάσουν σε ύψος-ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις φόρου εισοδήματος, ο ΦΠΑ κ.ά. ήταν πολλά, με αποτέλεσμα τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ! Αυξήθηκαν μάλιστα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Τον ίδιο μήνα επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε άλλους περίπου 21.000 φορολογούμενους – με άλλα λόγια, εκτελούνται χίλιες κατασχέσεις ανά εργάσιμη ημέρα.

  • Το σύνολο των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε 4.207.117, παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά περίπου 37.000.
  • Η εφορία έχει ήδη επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 1.035.296 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά περίπου 21.000 οφειλέτες.
  • Η εφορία έχει τη δυνατότητα να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε άλλους περίπου 750.000 οφειλέτες της, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Τον Οκτώβριο οι οφειλές ήταν 3,460 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο το ποσό ανήλθε στα 3,141 δισ. ευρώ. Μείωση σημείωσαν τον Νοέμβριο και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων στο ποσό των 776 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 832 εκατ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο.

  • Το μεγαλύτερο ποσό στο σύνολο των υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες αφορούν οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες τον Νοέμβριο μειώθηκαν στα 1,754 δισ. ευρώ, έναντι 1,954 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Κοιτάξτε κάτι: Αν είμαστε – που είμαστε- στο χείλος του γκρεμού, πρέπει να μας το πουν. Επίσημα και κατηγορηματικά. Χωρίς μακιγιάζ. Γιατί μόνο έτσι η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα αποκτήσει – εξ ανάγκης- κάποια εκατομμύρια άμισθους συνεργάτες. Όλους εμάς.