Main content

 

ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λογότυπο

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Η φιλανθρωπία, η κοινωνική προσφορά και η ουσιαστική βοήθεια σε δομές του κράτους που πάσχουν και – για πολλούς λόγους, επιπλέον της βαριάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία 6-7 χρόνια-  αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους,  δεν είναι μια δραστηριότητα που «σηκώνει» και πολλή «διαφήμιση». Μ αυτό εννοώ ότι υπάρχουν πολλοί , εξαίρετοι εύποροι δωρητές που έχουν βοηθήσει και βοηθούν αποτελεσματικά χωρίς να «βγαίνουν στα μπαλκόνια» και να το φωνάζουν. Αλλά την προσφορά την κάνουν, πολλές φορές χωρίς να το μαθαίνει κανείς, τόσο για να στηρίξουν την Ελλάδα , ίσως και την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά κυρίως τους Έλληνες, όσο και για να κινητοποιήσουν το επίσημο κράτος να προσπαθήσει περισσότερο και να μη βασίζεται στη φιλανθρωπία.

Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρωτοπορεί και οι πρωτοβουλίες του είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές που δεν «κρύβονται». Υπάρχουν κι άλλα Ιδρύματα, κι άλλοι ιδιώτες. Αλλά το Σταύρος Νιάρχος, μετά τη δημιουργία και του υπέροχου Κέντρου Πολιτισμού στο Δέλτα του Φαλήρου, εκπλήττει συνεχώς.

Έτσι,  μετά το Κέντρο Πολιτισμού, έκανε την πιο σημαντική δωρεά , στηρίζοντας τον ζωτικό αλλά και πολύπαθο χώρο της υγείας. Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 200 εκατ. ευρώ ,  μία ουσιαστική τόνωση του βαρέως πάσχοντος  χώρου της υγείας που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πάσχοντες και η τόνωση  έρχεται μέσω της ανέγερσης δυο νέων Νοσοκομείων και μιας νοσηλευτικής σχολής καθώς και της ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, της δημιουργίας πτητικού στόλου για αεροδιακομιδές και της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με 143 ασθενοφόρα!

Κι αυτή η δραστηριότητα του Ιδρύματος σημαίνει στην ουσία ότι ο ιδιωτικός τομέας δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η συμβολή του μπορεί να είναι καταλυτική, εκεί που το δημόσιο δεν μπορεί να προσφέρει την ποιότητα υπηρεσιών που αξίζουν οι πολίτες.  Και πρόκειται για μία δωρεά, που όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Δρακόπουλος υλοποιείται χάρη στον Σταύρο Νιάρχο.

Οι δηλώσεις του, εκτός από ουσιαστικές, ήταν και συγκινητικές: «Αν δεν υπήρχε ο θείος μου, Σταύρος Νιάρχος, δεν θα υπάρχει τίποτα από όλα αυτά σήμερα. Χάρη σε αυτόν μπορούμε να κάνουμε τις δράσεις μας και να σχεδιάζουμε τις ενέργειες μας», είπε  προσθέτοντας επίσης πως ήταν σημαντική η συνεργασία του Ιδρύματος και με το Υπουργείο Υγείας.  Και θέλω να σημειώσω ότι οι νεότερες γενιές λίγα πράγματα γνωρίζουν για την προσωπικότητα και την πορεία του Σταύρου Νιάρχου αφού επί δεκαετίες, η δημοσιότητα γύρω απ΄ το  όνομά του, κι όταν ήταν ζωντανός, είχε σε ποσοστό 90% αφορμή τις «κοσμικές» και επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η ανέγερση των δυο Νοσοκομείων και η ανακαίνιση της νοσηλευτικής σχολής στον «Ευαγγελισμό» έχει δρομολογηθεί, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρακόπουλος θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είναι ο δημιουργός και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, «Θα είναι έργα πρωτοποριακά, με άξονα τον ασθενή, τους συγγενείς αλλά και το περιβάλλον στο όποιο θα ενταχθούν» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος. Το νοσοκομείο  στην Κομοτηνή και το Παιδιατρικό-Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, θα είναι δυναμικότητας 250 κλινών. Το δε κτήριο των νοσηλευτών στον «Ευαγγελισμό» επιλέχθηκε όπως εξήγησε κ. Δρακόπουλος να ανακαινιστεί για να σηματοδοτήσει την προσφορά των νοσηλευτών καθώς το νοσοκομείο πρωτολειτούργησε από το σώμα των αδελφών νοσοκόμων.

Ο  Υπουργός κ. Πολάκης, που δεν απέφυγε την «πρόκληση» του να βάλει στην πρωτοβουλία  και λίγο ….ταξικό χαρακτήρα  δήλωσε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες, δωρεές πρέπει να γίνονται από εκπροσώπους της αστικής τάξης» και πως «πρέπει όσοι κερδίζουν να επιστρέφουν χρήματα στη χώρα μας». 

Πάντως αυτά που είπε επικεντρώθηκαν στις δωρεές των πτητικών μέσων, εξηγώντας πως «θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα που επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης είχαν ακινητοποιηθεί και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίματος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130. Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα κινεί. Έτσι φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το Άκτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική».

Ένα μου έλλειψε: Μια αναφορά στα Άτομα Με Αναπηρία. Ξέρω ότι στο Ίδρυμα Νιάρχος το σκέπτονται σοβαρά το θέμα. Ξέρω ότι προγραμματίζουν. Πρόσφατα αγκάλιασαν έμπρακτα και το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος» όπου είμαι αντιπρόεδρος και μας «απαγόρευσαν» τη διαφήμιση της δωρεάς τους.  Ήθελα απλώς να το πουν, για να το διαδώσω και να το ακούσουν… αυτοί που πρέπει! Καταλαβαίνετε…