Main content

Ο Βαγγέλης ΑυγουλάςΤου Βαγγέλη Αυγουλά

Κανείς, στην κυριολεξία ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι δυνατόν να θέλει την ηλικιακά «Νέα Γενιά»  παραγκωνισμένη προς όφελος της  «Τρίτης Ηλικίας». Αλίμονο.  Ούτε καν τα άτομα αυτής της Τρίτης Ηλικίας που τα τελευταία χρόνια αισθάνονται να υπάρχει μια τάση, μια επιθυμία περιθωριοποίησής της με πολλές, αξιόπιστες πολλές φορές, αιτιολογίες. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν, φθείρονται, κουράζονται, αρρωσταίνουν…. συμφωνώ.  Κάποια στιγμή, δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις αντοχές, πολλοί δε, δεν έχουν προσαρμοστεί στις επιταγές των καιρών, σκέπτονται και ενεργούν «παλιομοδίτικα» και γίνονται φραγμός στην εξέλιξη των νεότερων. Γι αυτό και ο κάθε εχέφρων πολίτης στηρίζει το γνωστό «Τόπο στα Νιάτα» αφού η δύναμη, η φρεσκάδα, η αντοχή, το νέο μυαλό  είναι αυτά που χρειάζονται. Και πως γίνεται η «μετάβαση»; Με την περιθωριοποίηση του – τουλάχιστον ενεργού- πληθυσμού 65+ και την «αυτεπάγγελτη αποστρατεία», ανεξαρτήτως γνώσεων, εμπειριών, ικανοτήτων και αριθμού ενός τεράστιου κομματιού της κοινωνίας μας που όπως θα δείτε παρακάτω, γίνεται – καλώς ή κακώς- όλο και μεγαλύτερο;

Οι  προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού που κάνει ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, σε σχετική μελέτη του,  θεωρεί δεδομένη:

Α.  τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και

Β. Μια  διαρκώς αυξανόμενη  δημογραφική γήρανση, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

«Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς», δήλωσε ο κ. Κοτζαμάνης σε συνέντευξή του. Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι συνεχείς τα επόμενα 35 χρόνια, σημαντικές αλλαγές  στην κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία. Τι λέει:

«Η  μέση ηλικία από 43,5 έτη το 2015 αναμένεται να αυξηθεί το 2035 στα 47-48 και το 2050 στα 50 έτη. Το εντυπωσιακότερο:  Το 2035 το ποσοστό των  65+ ετών και των 85+ ετών στον συνολικό πληθυσμό (21% και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί στο 27 % για τους πρώτους και στο  4,5% για τους δεύτερους , το  δε 2050 το ποσοστό των  65+ και των 85+ ετών στον συνολικό  πληθυσμό,  αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (33% για τους πρώτους και 6,5%  για τους δεύτερους).

«Ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει ο καθηγητής, «προκαλεί και η ταχύτερη αύξηση των ατόμων άνω των 85 ετών, σε σχέση με εκείνη των άνω των 65. Η πρώτη ομάδα, που σχεδόν δεκαπλασιάσθηκε το διάστημα 1951-2015, αναμένεται να παρουσιάσει νέα σημαντική αύξηση τα επόμενη 35 χρόνια (κατά +106 έως +45,6% αναλόγως των σεναρίων). Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού, αλλά και των άνω των 65 ετών, δηλαδή μια γήρανση μέσα στην γήρανση. Η δημογραφική γήρανση όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν την επόμενη τριακονταπενταετία».

Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως  στην ηλικιακή ομάδα των 65+ ετών και άνω, λόγω εκείνων που ανήκουν στις πολυπληθείς σχετικά γενεές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου (1950-1980, 150 χιλ. γεννήσεις ετησίως κατά μέσο όρο).

Και για να καταλήξουμε κάπου : Τόπο στα Νιάτα. Αλλά όχι σε μια  κοινωνία - Οίκο Ευγηρίας για τις παλαιότερες γενιές.  Ναι στη Νέα Γενιά. Αλλά όχι «Στον Καιάδα οι ηλικιωμένοι». Δεν πρέπει να το θέλουμε, δεν πρέπει να το επιζητούμε, άσε που –τουλάχιστον πολιτικά- θα πρέπει να μας φοβίζει. Δεν «εξωπετάς» με το έτσι θέλω μια ολόκληρη γενιά, γεμάτη γνώση, εμπειρίες, ικανότητα, σωφροσύνη. Την «περνάς από ψιλό κόσκινο», βλέπεις τι έχει να προσφέρει και κρατάς το καλύτερο, ενεργό κομμάτι της. Και το λέω γιατί παρατηρώ μια τάση στα περισσότερα κόμματα  (άσε τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που μόλις κάποιος περάσει τα…55, τον θεωρούν γέρο κι άχρηστο) να βάλουν στην άκρη όσους  αγγίζουν τα 60 για να βάλουν στη θέση τους 30χρονους, με μόνο κριτήριο τον κομματικό σωλήνα! Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση στη κοινωνία αφού έτσι κι αλλιώς, το Κράτος και η Πολιτεία δεν φημίζονται ως ευεργέτες της Τρίτης Ηλικίας. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και επικίνδυνος διχασμός. Ειλικρινά το φοβάμαι.

Ανήκω σ αυτή τη γενιά των 30χρονων πτυχιούχων και διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που μου αξίζει  γιατί πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ( ή να γίνω) καλύτερος. Όχι επειδή είμαι απλώς νεότερος. Διεκδικώ συνδυασμό του λικέρ των εμπειριών των μεγαλύτερων με τη δική μου όρεξη για ζωή και δουλειά και τη δική μου διάθεση να προσφέρω. Χωρίς αυτό το κοινωνικό κοκτέιλ, δεν πάμε πουθενά.