Main content

ουρές για ηλεκτρονικό εισητήριο

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Ομολογώ ότι διαβάζοντας τις «επεξηγήσεις» που έδωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης  με  διευκρινίσεις για το πολύπαθο «ηλεκτρονικό εισιτήριο»  το οποίο έχει προκαλέσει αφ’ ενός πολλαπλά …εγκεφαλικά, θλίψη, αγωνία και αβεβαιότητα στους απλούς πολίτες που εξαρτώνται από τη δημόσια συγκοινωνία αλλά και απίστευτο  χάος και ατέλειωτες  ουρές που δημιουργήθηκαν στα εκδοτήρια, χάρηκα που ο υφυπουργός «βγήκε» προς τον πολίτη και «αυτοτσαλακώθηκε» για να του εξηγήσει τι συνέβη και τι θα συμβεί.

Αντιλαμβάνομαι ότι η πρωτοβουλία του αυτή είχε και ένα ρίσκο αφού  στις δηλώσεις του, ο κ. Μαυραγάνης υποχρεώθηκε  όχι μόνο να παραδεχτεί ότι η ταλαιπωρία των πολιτών οφείλεται σε παρανόηση και  ότι» υπάρχουν ευθύνες και στο κράτος που δεν επικοινώνησε σωστά το τι μέλλει γενέσθαι» και ότι οι φράσεις αυτές, χωρίς αμφιβολία, «δείχνουν»  ευθύνη  και στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Δεν μπορώ να ξέρω αν οι δηλώσεις του κ. Μαυραγάνη έγιναν ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ή τους συμβούλους του ή ακόμα και με τον κύριο Σπίρτζη τον ίδιο αλλά ύστερα από το απίθανο αλαλούμ των τελευταίων εβδομάδων  που μετέβαλε το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο «πιο σύντομο ανέκδοτο της χρονιάς», πιο αστείο και από το «Μετρό Θεσσαλονίκης» αλλά είναι βέβαιο ότι έπρεπε να γίνουν.

Βέβαια από δηλώσεις έχουν «χορτάσει» οι Έλληνες, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως ή υπουργού αλλά μια τόσο καθαρή δήλωση ευθύνης εκ μέρους υπουργού έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε, κάτι το οποίο «δίνει πόντους» στον κ. Μαυραγάνη και «τσιμπάει» εμφανώς τον κ. Σπίρτζη. Γι’ αυτό, αυτός που σκέφτηκε να γίνει αυτή η ενέργεια από υπουργό της κυβέρνησης πήρε μιαν έξυπνη και χρήσιμη απόφαση που μπορεί στο μυαλό του πολίτη να μην  έλυσε αυτομάτως όλα τα τεράστια προβλήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της εφαρμογής του αλλά, τουλάχιστον, έδωσε τη βεβαιότητα ότι κάποιοι τέλος πάντων έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να ταλαιπωρούνται επί εβδομάδες εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες  επειδή, όπως ο υπουργός παραδέχτηκε, «Μπορεί να μην το είπε καλά ο υπουργός».

Όπως είπε, σοβαρός και καθόλου χαμογελαστός ο κ. Μαυραγάνης,  «Ο κόσμος παρανόησε... Ο ΟΑΣΑ βγάζει ανακοινώσεις καθημερινά  για το θέμα. Ευθύνονται οπωσδήποτε και οι δυο πλευρές σε μια παρανόηση, άρα και εμείς». Καλή η παραδοχή αλλά τι θα γίνει;

«Δεν λήγει η προθεσμία για εισιτήριο και κάρτα στις 15 Νοεμβρίου λήγει η ισχύς της μηνιαίας κάρτας του Οκτώβριου. Οποτεδήποτε Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Φεβρουάριο όποτε θέλει μπορεί να βγάλει κανείς ηλεκτρονικό εισιτήριο» διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης.  Όπως είπε , από το Φεβρουάριο γινόταν η διαδικασία μετάβασης «στη νέα εποχή», άλλα μόλις έκανε την ανακοίνωση ο υπουργός έτρεξαν όλοι. «Μπορεί να μην το είπε καλά ο υπουργός» σημείωσε και πρόσθεσε ότι  ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Μεταφορών ήταν η όλη διαδικασία να γίνεται διαδικτυακά, ωστόσο το απαγόρευσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, λέγοντας ότι από αυτή την πηγή τα προσωπικά δεδομένα είναι τρωτά.

Ο Ν. Μαυραγάνης παραδέχθηκε ότι για την επέκταση της διάρκειας μηνιαίας κάρτας έως τα μέσα Νοεμβρίου «θα χαθούν κάποια χρήματα», αλλά και ότι το σύστημα με τα εισιτήρια έχει πρόβλημα.

«Τα χάρτινα εισιτήρια θα ακυρώνονται κανονικότατα στα ακυρωτικά μηχανήματα όσο υπάρχουν, θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι πολίτες όσο υπάρχει ροή, σε όσους ξεμείνουν θα μπορούν τα συμβατικά εισιτήρια να ανταλλάσσονται με καινούρια στα γραφεία του ΟΑΣΑ» εξήγησε.

«Όσοι έχουν παλαιά κάρτα θα μπαίνουν από ανοιχτό σημείο, μέχρι να ανταλλάξουν τις παλιές με τις νέες θα μπαίνουν με τις παλιές» είπε τέλος ο υφυπουργός Μεταφορών.

Από αύριο, περιμένουμε δεσμεύσεις, νέο πλάνο, νέες εξηγήσεις επί χάρτου και πολύ σύντομα, αποδείξεις ότι όσα είπε, τα εννοεί.

Γιατί μπορεί να «παρανόησε» ο κόσμος, αλλά αν κάποιος δεν κατάλαβε κάτι καλά, φταίει συνήθως αυτός που δεν του το έδωσε καλά να το καταλάβει, όχι αυτός που παρανόησε.

Συμπέρασμα; Όλοι έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, από εκσυγχρονισμό και μείωση της χαρτούρας και της ταλαιπωρίας, Και όλοι θα τις στηρίξουμε. Αλλά μεταρρύθμιση σημαίνει συστηματικότητα, όχι προχειρότητα ή βιασύνη.