Main content

Βαγγέλης ΑυγουλάςΤου Βαγγέλη Αυγουλά

Πολλή …εσωστρέφεια έχει πέσει τελευταίως στην  κυβέρνηση και το  κομματικό σχήμα που τη στηρίζει.  Το θέμα της στοιχειωμένης επένδυσης στο Ελληνικό,  η «Υπόθεση Καμένου» με τα δημοσιεύματα για τον υπουργό Άμυνας  και το ταξίδι του στο Λονδίνο, η  στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να παρέχει πλήρη πολιτική στήριξη στον κυβερνητικό του εταίρο, οι εσωκομματικές  αντιρρήσεις  και εκφράσεις δυσφορίας για το ρόλο του ΚΑΣ σε σχέση με το …δάσος του Ελληνικού και τα αρχαία και οι διχογνωμίες γύρω από τις διαδικτυακές πλατφόρμες στα ταξί, οι αντιρρήσεις  και διαφωνίες για την αλλαγή φύλου  με την βουλευτή της Α Πειραιά Γεωργία Γεννιά να καταγγέλλει  προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και με την υπουργό Εργασίας , λίγη μόνο ώρα πριν από την ψήφιση του εργασιακού Νομοσχεδίου από την Ολομέλεια να αποσύρει  αιφνίδια διατάξεις υπέρ των εργαζομένων που η ίδια είχε καταθέσει, διαμόρφωσαν μια δυσάρεστη ατμόσφαιρα.

 Έτσι, η δραστηριότητα του πρωθυπουργού να ….φορέσει το  ευρωπαϊκό του κοστούμι ερμηνεύτηκε  ως αντίδοτο στην εσωστρέφεια  των τελευταίων εβδομάδων, που άρχισε να αναπτύσσεται με τους τόνους του μαζούτ που ρύπαναν  τις ακτές από τη Σαλαμίνα ως τη Βούλα.

«Βοήθησαν» αρκετά και κάποια  «φάλτσα» κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και έτσι ο κ. Τσίπρας παίρνει το παιχνίδι επάνω του και εκτός των συνόρων,   επιχειρεί - πέραν του να σφυρηλατήσει το δικό του προσωπικό προφίλ - να εμπεδώσει εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να κάνει πράξη το σύνθημά του για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που θα οδηγήσει, στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Έτσι, μετά την ελληνοϊταλική Σύνοδο στην Κέρκυρα και τη μετάβασή του στο Ταλίν της Εσθονίας για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προχθές βρισκόταν στη Βάρνα της Βουλγαρίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας. Στο επίκεντρο αυτής θα βρεθούν μεταξύ άλλων ζητήματα οικονομικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κύπρο, για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου. Η σύνοδος αυτή αξιολογείται ως πολύ σημαντική από το Μαξίμου, δεδομένου ότι η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Αθήνα. Επιπλέον, αποτελεί την ευκαιρία να παρουσιαστεί ένα μέτωπο κατά της γερμανικής ηγεμονίας στην ΕΕ, με την Ελλάδα να ελπίζει πλέον στην αρωγή του Εμανουέλ Μακρόν και των προτάσεών του για το μέλλον της Ευρώπης.

Αμέσως μετά, στις 16 και 17 Οκτωβρίου, ακολουθεί το ταξίδι στις ΗΠΑ και η συνάντησή Τσίπρα – Τραμπ  στο Λευκό Οίκο και η ουσία είναι ότι  το ταξίδι αυτό αξιολογείται ως το πιο σπουδαίο για τον πρωθυπουργό, με μια πολύ «βαριά» ατζέντα  η οποία «απλώνεται» σε διάφορα θέματα οικονομικών και διπλωματικών σχέσεων: από τα ενεργειακά, το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Χωρίς καν να επιστρέψει στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (19-20 Οκτωβρίου), ενώ παράλληλα εκκρεμούν ημερομηνίες για δύο τριμερείς συναντήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία, με αντικείμενο την ενεργειακή συνεργασία (σ.σ.: πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν και οι δύο στην Κύπρο).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι απόφαση Τσίπρα είναι να συμμετάσχει ενεργά η Ελλάδα στο διάλογο που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Αθήνα βρίσκεται στο πλευρό του Παρισιού, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, εκτιμώντας παράλληλα ότι αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική πλευρά όχι απλώς να συμμετάσχει ως παρατηρητής, αλλά ως «παίκτης» στο διάλογο αυτό.

Όλα αυτά σίγουρα δίνουν μια καθαρή εικόνα για τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που ωστόσο στο εσωτερικό καιροφυλακτεί η εσωστρέφεια, οι σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αρκετά «φάλτσα» στους χειρισμούς σημαντικών εσωτερικών θεμάτων με συνταξιούχους στο δρόμο, με δημοσιογράφους να απεργούν και με τα νομοθετήματα για την αλλαγή φύλου και την  «τουρκική ένωση Ξάνθης» να δημιουργούν σοβαρές αναταράξεις στο ιδεολογικό στίγμα των ΑΝΕΛ με  αντιδράσεις  βουλευτών του κόμματος όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης, να δείχνουν μέχρι στιγμής απροθυμία να στηρίξουν τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έξω πάει καλά ο κ. Τσίπρας αλλά τις περισσότερες ελεύθερες  ώρες του θα πρέπει να τις περνά με ένα τηλέφωνο στο αυτί του. Και αν δεν πάρει το παιχνίδι πάνω του ο Πρωθυπουργός, εντός και εκτός, αν δε βγει μπροστά, δεν υπάρχει ελπίδα.