Main content

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο Ειδικό Σχολείο Ιλίου

 

Του Βαγγέλη Αυγουλά

1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Εξυπηρετεί μία από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Δυτικής Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής. Στο νέο βιοκλιματικό κτίριο επί της οδού Καππαδοκίας 5, καλύπτεται  σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη Ειδικής εκπαίδευσης στην Αττική. Το κτίριο κατασκευάστηκε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) με σύμβαση ανάμεσα στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και στην ΑΤΕΣΕ Α.Ε. και εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα στις 25 Οκτωβρίου 2016. Ήμουν εκεί, συγκινημένος για το κόσμημα που θα ανήκε πλέον στα παιδιά με αναπηρίες της Αττικής. Γιατί δυστυχώς, είχα προλάβει τα κοντέινερ που ονομάζονταν «Ειδικό Νηπιαγωγείο» και είχα αγωνιστεί, προσωπικά και θεσμικά, να φύγουν. Και ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης ήταν εκεί, στα εγκαίνια. Αλλά το πρόβλημα, δεν είχε ανακύψει ακόμα…      

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύμβαση έχει προϋπολογισθεί ετήσια κατανάλωση για τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Φυσικού Αερίου), το κόστος της οποίας ανέρχεται στο ύψος των 45.000 ευρώ. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ποσό αυτό υποχρεούται να καταβάλει η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου. Ωστόσο η επιχορήγηση που λαμβάνει η συγκεκριμένη Σχολική Επιτροπή για το Ειδικό Σχολείο από το Υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται μόλις στα 4.500 ευρώ.

Συνεπώς, οι πλέον ευαίσθητες ομάδες της Δυτικής Αθήνας  ΔΕΝ καλύπτονται- ως δικαιούνται-  για τις παροχές ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και τα μέλη της  Σχολικής Επιτροπής πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 41.500 ευρώ, μιας και ο Δήμος Ιλίου ζητά από το αποθεματικό του να αναλάβει τις δαπάνες του σχολείου μέχρι να βρεθεί μια λύση και για να μη διακοπεί η λειτουργία του, αλλά τυπικά νομικά εμπόδια δεν του το επιτρέπουν.

Επισκέφθηκα το απόγευμα της Τρίτης , 17 Ιουλίου το κτίριο αν και ήξερα ότι θα ήταν κλειστό. Το έκανα συμβολικά για να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου στη διαμαρτυρία των ανάπηρων παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, που ομόφωνα με πρόσφατο ψήφισμα του είχε αναδείξει εγκαίρως το θέμα. Αν το σχολείο προχθές δεν ήταν κλειστό και ήταν γεμάτο παιδιά, τα παιδιά δεν θα είχαν ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό. Θα είχαν απλώς την ανάμνηση της επίσημης τελετής εγκαινίων.

Δεν ξέρω τι να πω στους δασκάλους του σχολείου και στους γονείς που με σταματούν στο δρόμο, ξέροντας πολύ καλά ότι και Δημοτικός Σύμβουλος είμαι και ανάπηρος  και έντονα δραστηριοποιημένος στο Κοινωνικό Πεδίο.  Και δεν ξέρω επειδή δεν έχω τι να πω. Αλλά και να είχα κάτι να τους πω – αν με είχαν τουλάχιστον ενημερώσει νωρίτερα- θα ντρεπόμουν γι’ αυτή την κατάσταση. Γιατί μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΑΤΕΣΕ Α.Ε., με το υπ’ αριθμ. 7325/6-7-2017 έγγραφό της, κοινοποίησε στη Σχολική Επιτροπή το αίτημά της προς τη ΔΕΗ για οριστική διακοπή της ηλεκτροδότησης της σχολικής μονάδας, στην οποία και προέβη στις 17-7-2017.

Στις 20 Απριλίου 2017 είχε διακοπεί η  παροχή φυσικού αερίου και λίγες εβδομάδες αργότερα είχε αποτραπεί την τελευταία στιγμή, με την παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής, η διακοπή  και της υδροδότησης του σχολείου λόγω οφειλών.

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιλίου ζητεί  συμπαράσταση από όλους  προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για τη νέα σχολική χρονιά. Ζητεί το αυτονόητο το οποίο δεν αντιλαμβάνονται οι ανόητοι. Ο χρόνος μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι της νέας χρονιάς, μετρά αντίστροφα. Και οι ευθύνες που θα προκύψουν αν κάτι εν τέλει δεν πάει καλά, θα έχουν ονοματεπώνυμο. Για να δούμε…