Main content

Σταθμός Ανακύκλωσης

 

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν γίνει στην Ελλάδα ή για  την Ελλάδα πάρα πολλά. Κυρίως κακά. Αλλά και καλά. Και δεν θα τα απαριθμήσω γιατί τα ξέρετε και η απαρίθμηση τίποτε δεν θα προσφέρει. Είμαι σίγουρος ότι ο ευαισθητοποιημένος – όχι πάντα  για τον σωστό σκοπό- σημερινός Έλληνας τα έχει όλα καταγράψει: Από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και την εις  Κύριον αποδημία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα 99 του χρόνια , μέχρι τα «συγκλονιστικά» τεκταινόμενα  στο «Survivor»  και τα επονείδιστα γεγονότα βίας και αντιαθλητικού πνεύματος στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.  Θάθελα να σκέφτομαι ότι ο Έλληνας ευαισθητοποιήθηκε και ασχολήθηκε το ίδιο και για άλλο ένα πολύ σημαντικό  γεγονός που επειδή ΔΕΝ πιστεύω ότι το πληροφορήθηκε αρκούντως από τα πάσης φύσεως ΜΜΕ, θα το επισημάνω κι εγώ στην προσπάθεια διάδοσης της είδησης ως παροχή κινήτρου για να κάνουμε το καθήκον μας : Το φοβερό  Παγκόσμιο Ρεκόρ Ανακύκλωσης, με 211.848 συσκευασίες, που έγινε στην Ελλάδα.

Σας εκπλήττει; Ίσως. Γιατί φοβάμαι ότι οι περισσότεροι δεν το πληροφορηθήκατε ακόμη. Ίσως τα επόμενα 24ωρα, μέσα «στα σπουδαία τούτα γεγονότα» , να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που πετύχαμε με σύστημα, οργάνωση, τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη δική μας εγρήγορση και κινητοποίηση που με την κατάλληλη ενημέρωση και προώθηση, μπορούμε να πετύχουμε:

Με 211.848 συσκευασίες, η Ελλάδα έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών σε μια εβδομάδα με χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος ανακύκλωσης! Από την Τρίτη 23 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2017, πολίτες όλων των ηλικιών, επισκέφθηκαν το 1ο Πανευρωπαϊκά «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης», που δημιούργησε και λειτούργησε  ο Εθνικός Φορέας ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, συμβάλλοντας τόσο στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών, όσο και στη δημιουργία ενός εξαιρετικά μεγάλου νέου ρεκόρ, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερου  από το προηγούμενο!

Ένα στατιστικό στοιχείο: Το μέχρι πρόσφατα παγκόσμιο ρεκόρ ήταν  70.623 συσκευασίες  σε μια εβδομάδα με χρήση ενός αυτόματου μηχανήματος ανακύκλωσης συσκευασιών (που είχε γίνει στη Νέα Υόρκη). Αυτό ήταν το ρεκόρ που ΕΜΕΙΣ καταρρίψαμε ,  χάρη στη δυναμική συμμετοχή μικρών και μεγάλων, που επισκέφτηκαν το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» για να ανακυκλώσουν μεταλλικές, πλαστικές και γυάλινες συσκευασίες στα Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν στο χώρο. Από τα Ιωάννινα μέχρι τη Ρόδο και από την Αστυπάλαια έως την Αττική, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες κάθε ηλικίας, αγκάλιασαν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία συρρέοντας στο Πάρκο Ανακύκλωσης, όπου τα υπερσύγχρονα μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης λειτουργούσαν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο.

Και προσέξτε κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία : Με την ανακύκλωση των 211.848 συσκευασιών, ( 184.450 συσκευασίες πλαστικού και 27.398 συσκευασίες αλουμινίου) , δεν πετύχαμε μόνο την  κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ. Αυτό θα ήταν από μόνο του σημαντικό βέβαια και δεν το υποβαθμίζω. Αλλά τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Τι άλλο από τα  εξαιρετικά σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Γιατί με  την ανακύκλωση των 211.848 συσκευασιών:

  • Δεν θα γίνει εξόρυξη 1.878,13 κιλών βωξίτη,
  • Εξοικονομήθηκαν 287,68 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία των συσκευασιών αλουμινίου,
  • Εξοικονομήθηκε ηλεκτρική ενέργεια: για να ακούσουμε ραδιόφωνο για 109.592 ώρες ή για να δούμε τηλεόραση για 82.194 ώρες,
  • Δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια  για να αποσυντεθούν στο περιβάλλον οι ποσότητες πλαστικών συσκευασιών,
  • Δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 6.750,87 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

Και μη μου πείτε ότι διαβάζοντας το άρθρο δεν ενημερώνεστε καλύτερα για τα όσα ΕΜΕΙΣ πετύχαμε δείχνοντας αποφασιστικότητα, ομαδικό πνεύμα και αποδεικνύοντας ότι κάθε φορά που οργανωνόμαστε και πιστεύουμε σε ένα ΣΚΟΠΟ, εμείς οι Έλληνες δεν πετυχαίνουμε θαύματα : Όπως έγινε όλο το χειμώνα με τα συσσίτια, με τη βοήθεια για τους άστεγους, τους άσιτους, τους δυστυχούντες συνανθρώπους μας τριγύρω μας, κάτι που σιγά- σιγά επεκτάθηκε και σε περισσότερες κατηγορίες, σε μεγαλύτερους αριθμούς συμπολιτών μας που δεν χρειάζεται να είναι ρακένδυτοι και άστεγοι για να δυστυχούν.

Ο κύριος Παύλος Ραβάνης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την τόσο θετική έκβαση της προσπάθειας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης. Η κατάρριψη του Παγκόσμιου Ρεκόρ ανακύκλωσης συσκευασιών, με χρήση αυτόματων μηχανημάτων ανακύκλωσης, αλλά και η δημιουργία ενός νέου εξαιρετικά μεγάλου ρεκόρ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικό γεγονός. Αυτό όμως που κάνει το αποτέλεσμα ακόμα πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, που αποδεικνύει πως τελικά κερδισμένη βγαίνει η κοινωνία, καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία ενισχύεται η περιβαλλοντική μας συνείδηση και η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στον χάρτη των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων χωρών. Εκ μέρους της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που συμμετείχε σε αυτή την πρωτοβουλία και που συνεχίζει να συμμετέχει και όλοι μαζί, ενωμένοι στείλαμε ένα ηχηρό, θετικό μήνυμα τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Όραμα και δέσμευσή μας, είναι να συνεχίσουμε να συνδράμουμε με κάθε τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος ... γιατί η ανακύκλωση οφείλει να είναι καθημερινή συνήθεια ζωής».