Main content

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Πριν από καμιά δεκαπενταριά  χρόνια , επί κυβέρνησης Σημίτη πάντως,  ο γνωστός χειρουργός, τακτικός καθηγητής χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ως το 2012, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και χρόνια αργότερα, το 2015, πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με απόφαση της κυβέρνησης Σύριζα /ΑΝΕΛ Θανάσης Γιαννόπουλος, κατήγγειλε ότι «ανακαλύφθηκε κατσαρίδα στα χειρουργεία μεγάλου Δημόσιου Νοσοκομείου της Αθήνας».

Μπαμ ηκούσθη στον αέρα.  Μέγας ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει  στα ΜΜΕ της εποχής, με τον τρόπο τουλάχιστον που  ξεσπούσε θόρυβος ΤΟΤΕ στα ΜΜΕ. 

ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ! 

Ο Γιαννόπουλος έγινε αυτομάτως ο εκλεκτός των ραδιοφωνικών σταθμών αφού οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν ασχολούνταν τότε με «τέτοια» θέματα, δεν ήξεραν πώς να ασχοληθούν, δεν τολμούσαν, δίσταζαν, άσε που δεν υπήρχε ακόμα σε άνθηση ο Άδωνις Γεωργιάδης για να ασχοληθεί κατάλληλα με το θέμα.

Έτσι, ο μετέπειτα υφυπουργός,  είχε «κάνει γύρα» σε όλα τα ειδησεογραφικά  ραδιόφωνα  της εποχής ( ΑΘΗΝΑ 9.84, Flash 9.61, Planet κλπ)  και μιλώντας επιστημονικο-πολιτικά, με καλό και πειστικό τρόπο  και ως επιστήμων και ως πολιτικός,  αναστάτωσε το πολιτικο- δημοσιογραφικό κατεστημένο με κεντρικό αντικείμενο τον  «εισβολέα»  των χειρουργείων και την κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία. Φυσικά το θέμα  δεν πήρε τις διαστάσεις που θάπαιρνε – όπως άλλωστε και πήρε- δέκα- δεκαπέντε χρόνια αργότερα και παρά τις αντεγκλήσεις, τις καταγγελίες, τις κατηγορίες, τα «ανάθεμα» και τον …αποτροπιασμό της Κοινής Γνώμης, ξεχάστηκε και παρέμεινε αχνά στη μνήμη μας σαν κάτι μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Έλα όμως που η «κατσαρίδα του Γιαννόπουλου» φαίνεται ότι  ήταν  αναπαραγωγικά ενεργή και …διέσπειρε ευρύτατα το είδος της  στα χειρουργεία εκείνου του νοσοκομείου και – στη συνέχεια- και σε άλλα νοσοκομεία! Μόνο που τόσα χρόνια, ή  δεν βρέθηκε άλλος Γιαννόπουλος για να το καταγγείλει ή οι κατσαρίδες  έμαθαν να …κρύβονται καλά και να μην γίνονται αντιληπτές.

Διότι προ ημερών, επάνω στο ξέσπασμα κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ ( Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) οι συνδικαλιστές , ύστερα από περιπετειώδη προσπάθειά τους να φτάσουν στο Μαξίμου και να καταθέσουν τις διαμαρτυρίες και τις απόψεις τους και να αναρτήσουν ένα πανό, συνάντησαν  τον κύριο Βερναρδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και μεταξύ άλλων, του  έδειξαν ένα βίντεο με την κατάσταση  σε Δημόσιο Νοσοκομείο της Αττικής και ζήτησαν να δουν άμεσα τον πρωθυπουργό. Και όπως είπαν αμέσως μετά σε δήλωσή τους: «Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Κατσαρίδες κάνουν πάρτι στους τοίχους, σε θαλάμους Νοσηλείας. Κρεβάτια Ασθενών που δεν διαθέτουν μαξιλαροθήκες!!! Τόσο καλά!!!»

Ο κύριος  Πολάκης τους απάντησε αμέσως μιλώντας για …Σκηνοθέτες Κατσαρίδων: «Είναι προφανές πως όσα «ευρηματικά» πανό κι αν φτιάξουν, όσα μουλάρια κι αν επιστρατεύσουν, όσα μπαλόνια κι αν φουσκώσουν, ο κος Γιαννάκος και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι έχουν μείνει απελπιστικά μόνοι. Όσο το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει και θα εντείνει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά του, ο κος Γιαννάκος θα έχει το χρόνο να σκηνοθετεί κινηματογραφικές ταινίες με πρωταγωνιστές  μια κατσαρίδα, μια απούσα μαξιλαροθήκη και ότι άλλο «γράφει» στην κάμερα της καθημερινής του προπαγάνδας.»

Λίγο μετά την απάντηση Πολάκη, η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με – προφανώς-  νέες κατσαρίδες να κάνουν... πάρτι σε θάλαμο δημόσιου νοσοκομείου όπου μάλιστα  «πρωταγωνιστούν» ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις κατσαρίδες!

Ο προσφάτως αποπεμφθείς Πρόεδρος  του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσα στην προφανή «τσαντήλα» του, θα είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος  «Μετά Είκοσι Έτη» όπως ήταν ο τίτλος του μυθιστορήματος του Δουμά, έστω κι αν επί των ετών υπηρεσίας του ως υπουργού μόνο με την …εντεινόμενη αναπαραγωγική δραστηριότητα των κατσαρίδων  δεν φαίνεται να ασχολήθηκε.

Κατσαρίδες στα νοσοκομεία το 2001-2002, κατσαρίδες στα νοσοκομεία  το 2017. Και ενδιαμέσως, κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά και τώρα Τσίπρα ΔΕΝ πήραν τότε και δεν παίρνουν ούτε και τώρα   «στα σοβαρά» το ζήτημα. Οι κατσαρίδες δεν είναι οι ίδιες φυσικά, ούτε οι πολιτικοί προιστάμενοι, είναι όμως τα ίδια τα Νοσοκομεία. Κι αυτό, ΔΕΝ είναι κάτι που μπορεί να περάσει  μόνο ως πρόοδος της Τεχνολογίας, της Τηλεοπτικής Βιομηχανίας και της σκηνοθετικής  δεινότητας που ξαναβρήκε τα βρωμερά έντομα, τα «σκηνοθέτησε», τα «τοποθέτησε» στα Νοσοκομεία, τα τράβηξε με νέας τεχνολογίας κάμερες σε High Definition και μετά, έβαλε τον  Πολάκη να κάνει το «σπηκάζ» του ντοκυμαντέρ.

Η υπόθεση είναι  ΠΟΛΥ πιο σοβαρή.