Main content

ΟμπάμαΤου Βαγγέλη Αυγουλά

Ήταν φυσιολογικό. Το ξέραμε από πριν. Το κουβεντιάζαμε. Το περιμέναμε.  Ό, τι και να γινόταν, ό, τι και να λεγόταν κατά την επίσκεψη του Μπαράκ  Ομπάμα  στην Αθήνα  για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος, τα βάσανα του μέσου Έλληνα,  τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και – το κυριότερο- για το ενδεχόμενο και τη μέθοδο κάποιας ελάφρυνσης του  δυσβάσταχτου χρέους-  , όλα συνοδευόμενα από έκφραση  καλών αισθημάτων και  καλής διάθεσης  της αμερικανικής πλευράς και τα θετικά αισθήματα του ίδιου του Ομπάμα και εκατομμυρίων Αμερικανών, οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, ούτε θα έδιναν καμία σημασία, ούτε θα προσέφεραν την οποιαδήποτε κατανόηση.

Και πριν καν φτάσει ο Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της  στις  εκκλήσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Δεν ξέρω ποιος, ποιοι και γιατί άλλωστε προωθούσαν – έστω διστακτικά – μια ελαφριά αισιοδοξία αλλά  εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης  μας …προσγείωσε άτσαλα καθώς μάλιστα δεν είχαμε ακόμα σταματήσει να χειροκροτούμε με ενθουσιασμό τον «μεταβατικό» πλέον Πλανητάρχη  όταν μας αποχαιρετούσε με το υπέροχο «Ζήτω η Ελλάς».  Όλα καλά και τον ευχαριστούμε και τον τιμούμε και τον απολαύσαμε στην άνεσή του και τη φιλικότητά του και την ατράνταχτη λογική του τον Ομπάμα.  Και η «σπανακόπιτα» και το «ούζο» και ο «Αντετοκούμπο» και ο εκστασιασμός του Προέδρου για την Αθήνα και την Ακρόπολη  μας ενθουσίασαν αλλά τα λόγια της γερμανικής δήλωσης δεν σήκωναν δεύτερες σκέψεις ή κουβέντες:

«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δύο πράγματα χρειάζονται. Ενας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ στις δηλώσεις τους ξεκαθάρισαν τη στάση τους απέναντι στις παρεμβάσεις του Αμερικανού προέδρου, στις οποίες βασίζεται η ελληνική κυβέρνηση και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

«Όποιος λέει ''θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας'' προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε. Ενα σαφές μήνυμα, παρότι εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι το σχόλιο αυτό δεν ήταν μία απευθείας απάντηση στον Ομπάμα, όπως αναφέρει το Reuters.

Εννοείται βέβαια πως το Βερολίνο άκουσε τα λεγόμενα του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. «Παρατηρήσαμε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τη σημασία της ελάφρυνσης χρέους. Tο Eurogroup συμφώνησε τον Μάϊο στο χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα, αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα το 2018 τα μεσοπρόθεσμα», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, σε συνέντευξη Τύπου. 

«Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να πούμε», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η θέση μας δεν άλλαξε. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε τίποτα», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ερώτηση για τη λιτότητα- την οποία επέκρινε ο Ομπάμα λέγοντας ότι από μόνη της δεν δημιουργεί ανάπτυξη- ο Ζάιμπερτ απάντησε ότι αυτή η δήλωση αντιπροσωπεύει απόλυτα την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η άποψή μας είναι πάντα ότι για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δύο πράγματα χρειάζονται. Ένας βιώσιμος προϋπολογισμός και η ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν πάντα η άποψή μας και υπήρξε η βάση των πολιτικών μας απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Γειά  χαρά κι αμύγδαλα» δηλαδή όπως έλεγαν χαρακτηριστικά παλιοί, καλοί πολιτικοί συντάκτες. Βέβαια ΑΝ ο Ομπάμα δεν ήταν «απερχόμενος πρόεδρος» ή ΑΝ είχε εκλεγεί η Χίλαρυ Κλίντον, ΙΣΩΣ τα πράγματα ( ΚΑΙ η δήλωση των Γερμανών) να ήταν διαφορετικά.