Main content

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Σε όλες τις «διενέξεις» και τις «διαφορές» μεταξύ δυο πλευρών υπάρχουν χωρίς αμφιβολία σκοτεινά σημεία στους ισχυρισμούς και των δυο πλευρών. Κάπου ο ένας υπερβάλλει, κάπου ο άλλος προβάλλει αστήρικτες δικαιολογίες, κάπου επικρατεί μια ασυμφωνία στοιχείων και κάπου υπάρχουν και παρεξηγήσεις.

Όταν όμως μια τέτοια υπόθεση δυσφημίζει μια χώρα και μάλιστα θίγοντας το βασικότερο «προσφερόμενο αγαθό» που αποτελεί και το κυριότερο «όπλο» της χώρας που πασχίζει να το εκμεταλλευτεί και να ανακάμψει στηριζόμενη στα οφέλη από αυτό, τότε η ιστορία έχει πολύ μεγάλες προεκτάσεις. Διότι όταν ο ισχυρισμός - έστω- των διαμαρτυρομένων δει το φως της δημοσιότητας, σχολιαστεί, κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, αναπαραχθεί και προκαλέσει  διεθνές ενδιαφέρον, τότε όσες «αντίθετες απόψεις», διαψεύσεις, συμβιβασμοί κι αν προκύψουν στο άμεσο –έστω- μέλλον δεν προσφέρουν τίποτε. Διότι η ζημιά έχει γίνει.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για ένα ζευγάρι  νέων Άγγλων τουριστών  που έκανε διακοπές στην Ελλάδα, απογοητεύτηκε, προσπάθησε να βρει το δίκιο του – και ενδεχομένως, κάποτε, με κάποιο τρόπο, να το βρει- αλλά μέχρι τότε, η φράση  «Οι διακοπές μας στην Ελλάδα ήταν κόλαση!»  και ο σχολιασμός της ιστορίας γύρω από την « εμπειρία» που έζησε ζευγάρι Άγγλων στη Ρόδο ,  έχει κάνει απίστευτο κακό στον Ελληνικό Τουρισμό, στο μόνο «πρωταθλητισμό» που κάνει διεθνώς η Ελλάδα, περιμένοντας οφέλη που θα γείρουν κάπως την πλάστιγγα προς την ανάκαμψη.

Ιδού λοιπόν το ρεπορτάζ: « Πλήρωσαν πάνω από 1.000 ευρώ για μια εβδομάδα διακοπών στην Ελλάδα, που ήταν το πρώτο τους κοινό ταξίδι εκτός Αγγλίας» λένε τα ρεπορτάζ καθώς οι δυο Άγγλοι  « κάνουν λόγο για «διακοπές στην κόλαση». Γιατί;

Όταν έφτασαν στη Ρόδο διαπίστωσαν πως το ξενοδοχείο τους ήταν ακόμα ….υπό κατασκευή. Έτσι, απαίτησαν  από τον διάσημο tour operator Thomas Cook να τους δώσει πίσω τα λεφτά τους. Και φυσικά η είδηση έκανε – και κάνει ακόμα- το Γύρο του Κόσμου.

Σύμφωνα με Αγγλικά – και άλλα- Μ.Μ.Ε., « ο Toby Emerson, 19 ετών, και η 20χρονη κοπέλα του Danielle Hutchinson καταγγέλλουν ότι η διαμονή τους στο Φαληράκι ήταν απελπιστική, αφού συνοδεύτηκε από κατασκευαστικές εργασίες στο ξενοδοχείο, έλλειψη ζεστού νερού και παρενόχληση από τους εργάτες. Οι δύο φοιτητές λένε ότι είχαν λάβει διαβεβαιώσεις πως το ξενοδοχείο θα ήταν πλήρως έτοιμο όταν θα έφταναν -τώρα ισχυρίζονται ότι βρήκαν ηλεκτρικά καλώδια εκτεθειμένα, μη ολοκληρωμένα μονοπάτια και εργάτες να σφυρίζουν στη νεαρή πειράζοντάς την.

Ο Toby, που τράβηξε φωτογραφίες και βίντεο για να αποδείξει τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, απαιτεί πλήρη αποζημίωση για την «καταστροφική» καλοκαιρινή δοκιμασία που πέρασε.

«Ήταν διακοπές στην κόλαση» λένε. « Κάναμε οικονομίες επί μήνες για να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι. Ήταν η πρώτη φορά που θα φεύγαμε από τη χώρα μαζί, αλλά η κατάσταση που βρήκαμε τα κατέστρεψε όλα. Αν ξέραμε ότι το ξενοδοχείο ήταν υπό κατασκευή, δεν θα πετάγαμε έτσι σχεδόν ένα χιλιάρικο (σ.σ.: λίρες Αγγλίες). Όταν φτάσαμε, όλα φαίνονταν εντάξει -αλλά αυτό συνέβη επειδή ήταν νύχτα. Και όταν πήγαμε στο δωμάτιό μας, στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, το σημείο ήταν γεμάτο εργάτες. Επί 4 ημέρες δεν είχαμε ζεστό νερό και όταν φτάσαμε εκεί δεν είχε ούτε φαγητό ούτε νερό, οπότε αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε ταξί για να πάμε στην πόλη μόνο και μόνο για να πιούμε νερό.

Επίσης, κάθε μέρα ξυπνάγαμε από τον θόρυβο λόγω των εργασιών που γίνονταν. Ηταν εργάτες με μηχανήματα ακριβώς έξω από το δωμάτιό μας. Ο θόρυβος ήταν έντονος, ακόμα και αν κλείναμε πόρτες και παράθυρα. Εκσκαφείς και γερανοί είχαν καταλάβει όλους τους διαδρόμους, όλη μέρα.

Παραπονεθήκαμε στον Thomas Cook, αλλά είπαν πως δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και ότι το ξενοδοχείο ήταν φουλ. Παρεμπιπτόντως, τα έργα είχαν μείνει πίσω κατά δύο μήνες. Ακόμα και όταν πηγαίναμε στο μπαρ, οι εργάτες ήταν εκεί και σφύριζαν προς την Danielle, κάνοντάς την να αισθάνεται άβολα. Δεν μπορούσε να πάει πουθενά μόνη της και έκλαιγε συνέχεια.

Το μέρος ήταν μια ντροπή. Πήρα φωτογραφίες και βίντεο για να αποδείξω πόσο χάλια ήταν. Δεν είναι αυτό που περιμένεις όταν έχεις πληρώσει τόσα λεφτά. Ηταν ένα κακόγουστο αστείο».

Ο Toby και η Danielle πέταξαν από Αγγλία για Ρόδο στις 29 Ιουνίου. Μια εβδομάδα αργότερα, με την επιστροφή τους στην Αγγλία, έστειλαν γράμμα παραπόνων στο πρακτορείο. Ο Toby λέει ότι το γράμμα του έμεινε αναπάντητο επί δύο μήνες και ότι όταν τελικά έλαβε απάντηση, του πρόσφεραν μια αποζημίωση 150 λιρών, την οποία όμως αρνήθηκε. Κατά τον ίδιο, ο Thomas Cook είχε προειδοποιήσει για κάποια έργα στο ξενοδοχείο, όμως το γράμμα, με ημερομηνία 14 Ιουνίου, δεν εστάλη προσωπικά στον ίδιο, αλλά στον ταξιδιωτικό πράκτορα από τον οποίο είχε κλείσει τις διακοπές του. Ωστόσο, ο πράκτορας δεν τον ενημέρωσε ποτέ για το γράμμα του Thomas  Cook. 

«Πιστεύω ακράδαντα  ότι μας κορόιδεψαν. Αυτές οι καταστροφικές διακοπές προκάλεσαν στρες, απογοήτευση και αναστάτωση σε μένα και στην κοπέλα μου. Αυτοί όμως πήραν τα λεφτά τους και είναι ευτυχισμένοι. Θεωρώ ότι μας είπαν ψέματα για τις εργασίες», είχε δηλώσει ο νεαρός Άγγλος.

Και ένας εκπρόσωπος του Thomas Cook είχε απαντήσει: «Ένα λάθος οδήγησε σε αυτό που συνέβη στον κ. Emerson. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ταξιδιωτικό του πράκτορα για να βεβαιωθούμε ότι θα πάρει πλήρη αποζημίωση και μια συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε».

Εντάξει. Είπαμε: Όλοι όσοι βρίσκονται ,με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντιμέτωποι, κάποια στιγμή βρίσκουν τρόπο συνεννόησης. Η Ελλάδα όμως; Η Ρόδος; Ο Ελληνικός τουρισμός, το μεγάλο μας όπλο; Τι δυνατότητα ελέγχου έχουν οι αρμόδιοι  Ελληνικοί φορείς; Και τι ευθύνες; Έχουμε την πολυτέλεια μιας τέτοιας δυσφημιστικής υπόθεσης, όσο «τραβηγμένα» κι αν ήταν – ΑΝ ήταν- αυτά που κατήγγειλαν οι νεαροί Άγγλοι;

 

εργασίες στο εξωτερικό του ξενοδοχείου εργασίες σε εξωτερικό χώρο ξενοδοχείου