Main content

Για την ευλογία που νιώθω απολαμβάνοντας την προσωπική φιλία του Πασχάλη Τερζή σας τα έχω ξαναπεί, τα έχω ξαναγράψει.

Θυμηθείτε πόσες ανθρώπινες ιστορίες, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και πόσες ανθρώπινες πτυχές και αποκλειστικές δηλώσεις του Πασχάλη Τερζή έχουμε μοιραστεί μέσα από αυτό το blog:
http://meallamatia.blogspot.com/2014/12/blog-post_39.html
και http://meallamatia.blogspot.com/2015/08/blog-post_27.html

Γιατί ξαναγράφω; Γιατί έχω καινούριες πυξίδες αξιοπρέπειας, σεμνότητας και ταπεινοφροσύνης να μοιραστώ μαζί σας, όπως μου τις είπε και όπως τις έζησα κοντά στον Πασχάλη. Και γιατί ο Άνθρωπος Πασχάλης Τερζής, δε χωρά σ’ ένα μόνο άρθρο!

«45 χρόνια ήμουν στη νύχτα. Ξέρεις τι είναι για μένα ένα βράδυ να μην ξυριστώ και να μη βάλω γραβάτα; Ξέρεις τι είναι να κάνεις γιορτές, παραμονές και ανήμερα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα στη θαλπωρή του σπιτιού σου μαζί με την οικογένειά σου; Μου έλειπαν πράγματα 45 χρόνια που τα ζω τώρα. Αλλά ακόμα και τώρα, δοξάζω το Θεό και ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη που μου έδωσε και μου δίνει. Και σε αυτή την αγάπη του κόσμου χρωστάω πολλά», μου απάντησε ειλικρινά και ανθρώπινα ο Πασχάλης Τερζής, όταν άρχισα να του λέω πόσο μας λείπει και πότε θα επιστρέψει ξανά κοντά μας γιατί διψάμε να τον ακούσουμε live ή σε ένα νέο CD.

Συνάντησα ξανά τον Πασχάλη της καρδιάς μας αρχές Νοέμβρη του 2015 στην Αθήνα, σε μια όμορφη παρέα με τον κ. Χρήστο Νικολόπουλο, το μαέστρο κ. Αντώνη Γούναρη, το στιχουργό κ. Δημήτρη Τσάφα και άλλους καλούς φίλους του Πασχάλη.

Και τον ξανασυνάντησα δύο εβδομάδες αργότερα στο καφενείο του χωριού του, στην Πυλαία, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Σε ένα γλέντι με τα εκπληκτικά αδέρφια, «τα Τσαχουρίδια» όπως τα λέει ο κ. Μίμης Πλέσσας, εκεί όπου η φωνή του Πασχάλη μας ταξίδεψε στα παλιά! Εκεί που μυήθηκα σε διάφορες παραδοσιακές γεύσεις πλούσιες σε χοληστερίνη!

«Για να τραγουδήσεις λαϊκά τραγούδια με ψυχή, έπρεπε να έχεις περπατήσει ξυπόλητος, να έχεις κοιμηθεί νηστικός. Σήμερα κάποιοι νέοι που κυνηγούν το «σουξέ» δεν έχουν βιώματα να τραγουδήσουν και χρησιμοποιούν το τραγούδι για να βγάλουν λεφτά και να γίνουν φίρμες. Πρέπει όμως πάλι να αναδειχθούν μέσα από τον κόσμο νέοι που βάζουν καθημερινά καρδιά και ψυχή στο τραγούδι και ίσως δεν έχουν τις προσβάσεις άλλων για την «εύκολη» καταξίωση. Γιατί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πολύ καλές φωνές και ταυτόχρονα καλοί χαρακτήρες», παρατηρεί.

Τα ΜΜΕ λένε συχνά- πυκνά ότι ο Πασχάλης Τερζής είναι άρρωστος και κάθε τόσο πάσχει και από κάτι άλλο. Θέλουν έστω μια διάψευση από κείνον, για να κάνουν διάλογο. Ο Πασχάλης δεν τους κάνει τη χάρη να τους δώσει σημασία. Και είναι μια χαρά! Κάτι πονάκια στην καρδιά έχει και αυτό γιατί του λείπει η Γιάννα η κόρη του, που σταδιοδρομεί στην Αμερική!

Και εκεί στην Πυλαία που τα λέγαμε, θυμήθηκε κάποια στιγμή ο Πασχάλης: «Για 18 χρόνια είχα ένα Όπελ Καντέτ και κυκλοφορούσα. Και όταν πήρα μια BMW ντρεπόμουν να έρθω στο χωριό μου»! Ναι, έχει περίσσευμα σεμνότητας να δώσει σε πολλούς πολιτικούς σήμερα, αλλά δεν του ζητάει κανείς!

Τι να πούμε για τον Εθνικό Ύμνο που ακούστηκε στην Αδελαίδα από συμπατριώτες μας πριν χρόνια χάρη στον Πασχάλη; Ή για τις 2.500 Ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν επί ώρες στο Τορόντο μαζί με το σύνθημα «Πασχάλη ζούμε για να σ’ ακούμε»; Μακάρι να ήμασταν εκεί να τα είχαμε ζήσει, γιατί από απόσταση δεν περιγράφονται!

Θα κλείσω με μια καλή είδηση και με ένα περιστατικό που πολλοί έχουν να διηγούνται:
-Ο Πασχάλης Τερζής έχει δεκάδες καλά τραγούδια αυτή τη στιγμή στα χέρια του και όπως όλα δείχνουν, δε θα αντισταθεί στον πειρασμό και θα μας κάνει δώρο, σύντομα, ένα νέο δίσκο. Έχει ήδη μπει στούντιο. Ανυπομονούμε!

Και το περιστατικό: Σταματά κάποια στιγμή ο Πασχάλης κάποιον που πουλούσε CD και του λέει: «Τερζή έχεις»; Ο πλανόδιος του απαντά καταφατικά και του δίνει CD του Τερζή να διαλέξει, μα βλέποντας τη φωτογραφία στο εξώφυλλο ζητά συγγνώμη και πάει να φύγει τρέχοντας. Τότε ο Πασχάλης τον σταματά και αγοράζει όλα τα CD του από τον πλανόδιο για να τον βοηθήσει οικονομικά γιατί «και αυτός για ένα μεροκάματο ήρθε στην Ελλάδα» όπως μας είπε.

Πασχάλη Ψυχάρα και Φωνάρα, τα ξαναλέμε σύντομα! Ίσως και στο Δείπνο μας στο σκοτάδι στη Θεσσαλονίκη, ξέρεις εσύ!

 

Στην Πυλαία με τον Πασχάλη Τερζή και την παρέα του Ο Βαγγέλης Αυγουλάς τρώει κεφαλάκια μαζί με τον Πασχάλη Τερζή Ο Πασχάλης Τερζής τραγουδάει με τα αδέρφια Τσαχουρίδη
Ο Πασχάλης Τερζής τραγουδάει με τα αδέρφια Τσαχουρίδη Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τους αδερφούς Τσαχουρίδη Ο Πασχάλης Τερζής στο στούντιο