Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Σωστά πρέπει να είναι τα στοιχεία αλλά πλαστή είναι σίγουρα η εικόνα!

χαρτονομίσματα ευρώ

 

Διάβασα σε ενημερωτικά sites μια είδηση που την ακρίβειά της δεν μπορώ να αμφισβητήσω αλλά της οποίας η διατύπωση και η ασάφεια μπορεί να κάνει πολλούς – για να μην πω τους περισσότερους- να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο κορωναιός μάς έκανε…. πλούσιους.

Διαβάστε τίτλο: «Κατά περίπου 3,5 δις. ευρώ αύξησαν τις καταθέσεις τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ξέσπασμα τις πανδημίας του κορωναϊού μέχρι το τέλος Αυγούστου».

Και τώρα διαβάστε κείμενο: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων τους διαμορφώθηκε στο τέλος Αυγούστου στα 19,8 δισ. ευρώ από 16,2 δισ. που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Ταυτοχρόνως τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής δόσεως έφθασαν τον Αύγουστο στα 19,89 δισ. ευρώ.»

Και λίγο παρακάτω: «Αντίθετα οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 183 εκατ. ευρώ ενώ σε σχέση με πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 11,2%. Οι καταθέσεις στον ιδιωτικό τομέα κατέγραψαν τον Αύγουστο αύξηση κατά 420 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 3,318 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 9,0% από 9,5% τον προηγούμενο μήνα».

Και πέστε μου τώρα: Τι θέλει να μάς πει ο ποιητής; Που θέλει να καταλήξει;

Ότι οι Έλληνες είναι πλουσιότεροι από τα χρήματα που τούς έδωσε η κυβέρνηση; Ότι οι Έλληνες, λόγω κορωναιού έτρωγαν λιγότερο και τα υπόλοιπα τα έβαζαν στην τράπεζα; Ότι τι τέλος πάντων;

Εγώ καταλήγω να συμφωνήσω ΜΟΝΟ στην τελευταία παράγραφο της είδησης : «Αρνητική κατά 114 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά έναντι αρνητικής καθαρής ροής 123 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,5% από -2,6% τον προηγούμενο μήνα».

Σκεφτείτε το λιγάκι, σκεφτείτε το «σκεπτικό» της ανακοίνωσης, σκεφτείτε την εντύπωση που μπορεί να προκαλεί το ποσό των 19,8 δισεκατομμυρίων που οι Έλληνες «εξοικονόμησαν» ώστε να το βάλουν στην τράπεζα και καταλήξτε μόνοι σας στο συμπέρασμα.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top