Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Μήπως το ξεχάσατε το σποτάκι με τα ευρώ;

δημοσιογράφος από το σποτάκι με το κεφάλι ψηλά βλέπει τα ευρώ να πέφτουν

 

Το – και ευγενικά το λέω- πολύ κακό σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ για τις «επιχορηγήσεις» διαφόρων Μ.Μ.Ε. από την Κυβέρνηση με την «χαζούλα» υποτίθεται, «τηλεπαρουσιάστρια» υποτίθεται, ξανθούλα δημοσιογράφο (υποτίθεται) που μάς «έσκασε» στο κεφάλι σαν μια σακούλα με παγωμένο νερό στα τέλη Ιουνίου ελπίζω ότι το θυμάστε. Γιατί είναι απ’ αυτά που δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Ήταν μια «σάτιρα» όπως το χαρακτήρισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η «ξανθούλα», ενώ μιλούσε και άρχισαν να «πέφτουν στο κεφάλι της» χαρτονομίσματα των 50€ , άλλαζε το «σκληρό» και «επίσημο» ύφος της που γινόταν ευχάριστο, χαμογελαστό και τελικά εξελίχθηκε σε πανηγυρισμό για τον –όπως έλεγε-«Κυριάκο μας».

Αποσύρθηκε αρκετά γρήγορα αφού φάνηκε ότι γινόταν μπούμερανγκ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους εμπνευστές του. (Δείτε το σποτ εδώ)

Τι λέω τώρα εγώ για την ουσία:

Αρχικά, η αιτιολογία είναι ότι τα λεφτά δόθηκαν για «ευγενή σκοπό», για στήριξη δηλαδή του «Μένουμε Σπίτι». Αλλά όταν στηρίζεις επί χρήμασι τις πολιτικές μιας κυβέρνησης, στηρίζεις γενικά μια κυβέρνηση «με το αζημίωτο». Άρα λεφτά για επιχορηγήσεις υπήρχαν. Μόνο που στους «ευγενείς σκοπούς» δεν είχαν συμπεριληφθεί ούτε αναπηρικά σωματεία, ούτε αναπηρικοί σύλλογοι , ούτε εθελοντικές ομάδες που με αυτοθυσία βοήθησαν «ευγενώς και αυθορμήτως» επί μήνες εκατοντάδες χιλιάδες αναπήρων –και άλλων ευπαθών ομάδων πολίτες- να εξυπηρετηθούν κατά την πανδημία.

Δευτερευόντως, το κεντρικό του θέμα – ο ενθουσιασμός της τηλεπαρουσιάστριας που μόλις είδε τα λεφτά, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό της για τον «Κυριάκο μας»- ήταν σφυριά στο κεφάλι εκατοντάδων επαγγελματιών δημοσιογράφων που εμμέσως πλην σαφώς καταγγέλλονταν ότι «τα πήραν» από την κυβέρνηση για να στηρίξουν τις όποιες -ευγενείς η μη- πολιτικές της. Αυτό εξόργισε έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων που μπορεί να ήταν ευαισθητοποιημένοι αλλά φιλοκυβερνητικοί δεν ήταν. Και επειδή είχε προηγηθεί – αλλά και ακολούθησε- μεγάλη συζήτηση για το ποιοι είχαν πράγματι πάρει κρατικές επιχορηγήσεις και στη συνέχεια, αφού το «κακό» είχε γίνει, κυκλοφόρησε και …λίστα επιχορηγηθέντων, εξετέθησαν συλλήβδην όλα τα τηλεοπτικά κανάλια ( και άλλα Μ.Μ.Ε., φιλοκυβερνητικά ή μη) καθώς το σποτάκι υπονοούσε ότι «όλοι τα πήραν χοντρά» για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Φυσικά το σποτάκι εξέθεσε ΒΑΡΥΤΑΤΑ τα Μ.Μ.Ε. που είχαν πράγματι επιδοτηθεί με σημαντικά ποσά και όχι με 2 η 3 χιλιάδες ευρώ που λες και είχαν δοθεί σαν …. άλλοθι ή σαν ελεημοσύνη. Αλλά δεν έπρεπε το σποτ να τους βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Επίσης, δεν αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς να αναπαράγει το στερεότυπο των ανεκδότων για «τις χαζούλες ξανθούλες».

Το σποτ είχε κάνει κακό σε όλους.

Αθώους και «ένοχους». Τους αθώους γιατί θεωρούνται πλέον – αδίκως- τμήμα του «συστήματος» και «αγορασμένοι». Και τους «ένοχους» γιατί σιγά-σιγά αποκαλύπτονται και αισθάνονται υποχρεωμένοι να απολογηθούν για μια «εμπορική συμφωνία» που είχαν κάνει για να στηρίξουν συγκεκριμένα «προγράμματα» όπως λ.χ. το «Μένουμε Σπίτι». Έκανε κακό και σ΄ αυτούς που πήραν την απόφαση να «επιδοτήσουν» Μ.Μ.Ε. για να κάνουν τη δουλειά τους στον τομέα της Ενημέρωσης γιατί τους κόλλησε τη «ρετσινιά» της συνδιαλλαγής με Μ.Μ.Ε. άσχετο αν υπήρχε ο στόχος – όπως ελέχθη- να βοηθηθούν να τα βγάλουν πέρα την περίοδο της πανδημίας. Έπρεπε να πάρουν λεφτά τα Μ.Μ.Ε. για να βοηθήσουν την κοινωνία να αντιληφθεί τις υποχρεώσεις της;

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το «ποιος πήρε» και «πόσα πήρε» γιατί λεπτομέρειες δεν ξέρουμε και μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι της ιδέας δεν δίνουν τη λίστα με τις επιχορηγήσεις. Το σποτάκι του ΣΥΡΙΖΑ όμως, όσο καλό έκανε, τόσο και κακό. Οι εμπνευστές του θα μπορούσαν να το χειριστούν πολύ καλύτερα, άλλωστε πείρα Διακυβέρνησης πλέον είχαν. Θα μπορούσαν –και θέλουμε- να κάνουν καλύτερη αντιπολίτευση, όχι μόνο σε αυτό το θέμα αλλά και σε πολλά άλλα.

Αντιπολίτευση με στοιχεία, σκεπτικό και στόχους.

Με σποτάκι όμως ή χωρίς, το θέμα παραμένει και το ερώτημα επανέρχεται, επί της ουσίας:

Τώρα που έχουν περάσει κοντά τρεις μήνες και ο ιός «θερίζει» και πάλι, θα ξαναδοθούν λεφτά στα Μ.Μ.Ε. για να κάνουν τη δουλειά τους; Κι αυτή τη φορά; θα σκεφτούν– το ένα και πλέον εκατομμύριο αναπήρων της Ελλάδας- ώστε να επιδοτήσουν και κάποια μικρά και εξειδικευμένα Μ.Μ.Ε. και κανάλια επικοινωνίας των ΑμεΑ ή θα μείνουν στη σκέψη του «άστους αυτούς, ανάπηροι είναι, που να πάνε, στο σπίτι θα μείνουν»; Με μια τέτοια σκέψη άλλωστε δεν έκοψαν αντισυνταγματικά και αναίτια, ήδη από πέρυσι τον Ιούλιο, τη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ;

«Μένουμε Ασφαλείς» ναι, αλλά Μένουμε και Σκεπτόμενοι. Και περιμένουμε να δούμε, και να κρίνουμε.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top