Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

15 Μαΐου : Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια

Ενωμένα χέρια οικογένειας

 

 

Ευκαιρία επαναπροσδιορισμού δημογραφικής μας πολιτικής.

Η Παγκόσμια-Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας ( International Day of Families) καθιερώθηκε τo 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην «οικογένεια» ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας.

Εύκολα θα έλεγε κανείς ότι «γνωρίζει το νόημα» της Ημέρας και του εορτασμού αφού είναι γνωστό ότι η οικογένεια είναι πραγματικά ο πυρήνας της κοινωνίας. Ένας πυρήνας όπου δημιουργούνται δυνατές σχέσεις, κοινωνικές και συναισθηματικές σχέσεις που συντελούν στη διαμόρφωση προσωπικότητας μέσα από τη δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της.

Είναι γεγονός ότι η συμβολή της οικογένειας στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι δεδομένη, αφού «οι άνθρωποι είναι ο πλούτος των εθνών» – όπως έχει διακηρύξει το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οικιακή οικονομία είναι η πρωταρχική αναπτυξιακή διαδικασία κάθε κοινωνίας και οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Και το πιο εύγλωττο επιχείρημα για τη σύνδεση της δημογραφικής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι η διαπίστωση ότι η αύξηση των γεννήσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επιφέρει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

Ωστόσο είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα; Μήπως πρόκειται και για αλήθειες που παραμερίζονται από Κυβερνήσεις που με τον τρόποι που ενεργούν, συντελούν περισσότερο στην κατεδάφιση κάθε ελπίδας για τα σωστά δημογραφικά μέτρα και- χωρίς πρόθεση φανταζόμαστε αλλά πάντως συντελούν- ευνοούν την διάρρηξη του απαραίτητου πλέγματος προστασίας που πρέπει να απλώνεται προς τις πολύτεκνες (και τρίτεκνες) οικογένειες. Ένα πλέγμα που συνεργούσε σε πολλές γεννήσεις αλλά και επέτρεπε τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των πολυτέκνων, που αναγνωρίζονται στην Ευρώπη ως ευπαθής κοινωνική ομάδα.

Διάφοροι θεσμοί έχουν επισημάνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα υποσκάπτει τις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης . Ωστόσο στη χώρα μας, δεν υπάρχουν τα ικανά δημογραφικά κίνητρα αλλά αντιθέτως, αγνοούνται οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες αλλά η ανάγκη στήριξής τους ώστε να υπάρξει αύξηση των γεννήσεων.

Δυστυχώς, αυτό έδειξε το περυσινό πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Έδειξε ότι οι γυναίκες γεννούν όλο και λιγότερα παιδιά και μάλιστα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ανάλυση της γονιμότητας των γενεών δείχνει ότι η ατεκνία μεταξύ των Ελληνίδων δεν φαίνεται να αποτελεί συνειδητή επιλογή, όπως συμβαίνει σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως π.χ. η Γερμανία ή η Ιαπωνία. Αντίθετα, είναι μάλλον το αποτέλεσμα καταστάσεων και συνθηκών που επιβάλλονται από το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον και δυσκολεύουν την απόφαση για τεκνοποίηση, περιβάλλον που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την μεγάλη κρίση της τελευταίας πενταετίας και κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν και μετά την πρόσφατη «πανδημία του εγκλεισμού, του φόβου και της αποξένωσης».

Πέρυσι, οι ειδικοί μιλούσαν να αύξηση του ποσοστού της ατεκνίας και λόγω της διαρκούς αύξησης της μέσης ηλικίας που αποκτούν οι Ελληνίδες παιδιά. Στοιχεία της Eurostat για τη μέση ηλικία στην γέννηση έδειχναν ότι ενώ στην Ελλάδα μια γυναίκα γεννούσε το 1960 κατά μέσο όρο στα 28,7 έτη της ηλικίας της, το 2015 γεννούσε στα 31,3 έτη.

Σήμερα; Αύριο;

Είναι γεγονός ότι δημογραφική ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς πολύτεκνες οικογένειες. Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της οικογένειας ας γίνει αφορμή να ξαναθυμηθούν όλοι στην Ελλάδα την αξία της οικογένειας, την ανάγκη στήριξης των γονέων για την απόκτηση παιδιών, την επαναθέσπιση κινήτρων που καταργήθηκαν καθώς και τον εμπλουτισμό τους, και την προφανή Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους για την παροχή ειδικής φροντίδας στις πολύτεκνες οικογένειες και την υποχρέωση που αυτό έχει να σχεδιάζει και εφαρμόζει δημογραφική πολιτική.

Η εξελισσόμενη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα πρέπει να ανακοπεί άμεσα, και να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι η δημογραφική ανάπτυξη είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου μας.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top