Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Στικάκι Βαρουφάκη: Νέος γύρος «Νόμιμου» και «Ηθικού».

gianis varoufakis stkaki Avgoulas

 

Ένα τόσο δα usb, ένα «στικάκι» (όπως ονομάζουμε σήμερα την πιο πρόσφατη «συσκευή» αποθήκευσης» γεμάτο με  τις περίφημες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup το 2015 που ο ίδιος είχε ηχογραφήσει, παρέδωσε στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ήταν «στη διακριτική ευχέρεια της Βουλής πώς θα χειριστεί το θέμα».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης:

«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το ’15 στο Eurogroup, όπου δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση. Αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν , ακούστε το. Αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε».

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, κατέκρινε την κίνηση αυτή και ενημέρωσε το Σώμα ότι με κλητήρα θα επιστρέψει το στικάκι στον Γιάνη Βαρουφάκη, ως «απαράδεκτο». «Μου δίνει το δικαίωμα να αποφασίσω εάν θα το δώσω στους πολιτικούς αρχηγούς. Όταν κάποιος αισθάνεται πως πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία να ανακοινώνει κρυφές μαγνητοφωνήσεις που κάνει, πρέπει να το κάνει με δική του ευθύνη. Δεν είμαι -όπως δεν είναι και η Βουλή- αχθοφόρος ή βαστάζος του κ. Βαρουφάκη εν προκειμένω. Επιστρέφω ως απαράδεκτη την επιστολή του κ. Βαρουφάκη», είπε ο κ. Τασούλας.

Επιπλέον, υπήρξε και άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επικρότησε την απόφαση του προέδρου της Βουλής.

«Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αυτά συνέβησαν στη Βουλή.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 κατέθεσε ηχογραφημένες ομιλίες και συνομιλίες μέσα από συνεδρίαση του Eurogroup λέγοντας ότι « κάθε φορά που εγείρεται το θέμα για το τι λεγόταν, ακούγονται ψεύδη» και πρόσθεσε ότι με την σημερινή κίνησή του να καταθέσει τις ηχογραφημένες συνομιλίες «θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το έγινε στο Eurogroup που ήθελε να εξευτελίσει την Ελλάδα». Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι του επιστρέφει το «στικάκι» ως απαράδεκτο. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης , αφού είχε χαρακτηρίσει «νόμιμη» την ηχογράφηση και αφού είχε πει ότι το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι η «αλήθεια και η διαφάνεια τρομάζουν» , ανέγνωσε απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις είναι νόμιμες καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής, αλλά έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι η παράδοση συνοδεύτηκε από νομική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου (277/2014) όπου ρητά αναφέρεται ότι «οι ηχογραφήσεις μη ιδιωτικών στιγμών κατά τη διάρκεια της άσκησης καθηκόντων δημοσίου λειτουργού είναι όχι απλά νόμιμες, αλλά και ηθικά επιβεβλημένες».

Και αναρωτιέμαι εγώ ως πολίτης :

Εφ όσον έχει γίνει τόση συζήτηση για το τι λεγόταν για την Ελλάδα εκείνο το τρομερό και φοβερό διάστημα του 2015 και αφού ο τότε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος είχε ηχογραφήσει συνεδριάσεις που αποδείκνυαν τους ισχυρισμούς του και αφού ο Άρειος Πάγος είχε αποφανθεί ότι οι ηχογραφήσεις όχι μόνο νόμιμες αλλά και επιβεβλημένες ήταν, γιατί ο Πρόεδρος της Βουλής θεώρησε το στικάκι «απαράδεκτο» και το επέστρεψε χωρίς καν να το ακούσει και γιατί ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί του;

Και ξαναναρωτιέμαι :

Τόσο ανίσχυρη είναι η κρίση του Αρείου Πάγου; Γιατί δεν θέλουν πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Βουλής να ακουστούν οι συνομιλίες και οι ομιλίες του Eurogroup; Κι εγώ που θέλω, γιατί να μην τις ακούσω; Και οι βουλευτές που θέλουν, γιατί να μην τις ακούσουν; Αν ο κ. Βαρουφάκης τις δώσει σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και παιχτούν, θα διωχθούν και τα ΜΜΕ και οι ακροατές; Μα τι στο καλό περιέχει το στικάκι τέλος πάντων; Ξαναγυρίζουμε στην περίοδο της αντιπαράθεσης μεταξύ του «νόμιμου» και του «ηθικού»;

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top