Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Μιάς βλάβης, μύρια έπονται

Αναβατόριο Ακρόπολης

 

Τη διάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για «προσωρινή αναστολή λειτουργίας του αναβατορίου της Ακρόπολης λόγω ισχυρών ανέμων». Όπως και πάντα διαβάζω επίσημες ανακοινώσεις για σημαντικά θέματα που θίγουν απ ευθείας την εικόνα της χώρας μας και – εμμέσως πλην σαφώς- , εκατοντάδες άτομα που είτε επειδή έχουν αναπηρία, είτε επειδή είναι ηλικιωμένα, ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Η ανακοίνωση είναι λιγόλογη και σαφής και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική αφού η οποιαδήποτε προσπάθεια να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις και πληροφορίες θα εξέθετε τον ίδιο τον «εκδότη» της ανακοίνωσης, δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή την κυβέρνηση. Αναφέρει ότι «Λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην Αττική, και προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, αναστέλλεται προσωρινώς η λειτουργία του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μέχρι την ομαλοποίηση των καιρικών συνθηκών».

Πέραν της χρησιμοποίησης του αδόκιμου ορισμού  «ομαλοποίηση» που εκθέτει τον συντάκτη διότι δεν υπάρχει αφού η ελληνική γλώσσα έχει τη σωστή λέξη που είναι «εξομάλυνση», η ανακοίνωση δημιουργεί ερωτηματικά έτσι κι αλλιώς.

Διότι:

1. Δεν αποδίδει ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον πέραν των ισχυρών ανέμων. Πώς όμως θα ήταν δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες στον άνεμο; Και τώρα που θεωρήθηκε και επισήμως υπεύθυνος – με όλες τις προεκτάσεις αυτής της ευθύνης- ο άνεμος τι θα γίνει; Θα του ασκηθεί δίωξη;

2. Αν και εμμέσως αποδίδει ευθύνες στο αναβατόριο, δεν μπορεί να εγκαλέσει κανείς ένα αναβατόριο. Αναβατόριο είναι, άλλοι το κατασκεύασαν, άλλοι το εγκατέστησαν, άλλοι το συντηρούν, συνεπώς ευθύνες δεν υπάρχουν.

3. Αθώος ο άνεμος, αθώο το αναβατόριο, αθώος όμως και ο κατασκευαστής αφού εντολές για άμεση επιδιόρθωση ή αντικατάσταση δεν έχουν δοθεί παρά το ότι συμπληρώσαμε ένα μήνα από τότε που διακριβώθηκε η βλάβη/κακοτεχνία αλλά ενέργειες δεν έγιναν.

4. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη, είχε δηλώσει όταν είχε πρωτο-παρατηρηθεί η βλάβη (φέτος γιατί το ίδιο είχε παρατηρηθεί και παλαιότερα) ότι έκανε αμέσως όλες τις απαραίτητες ενέργειες , συστάσεις και παρατηρήσεις αλλά μέσα στην κορύφωση του καλοκαιριού, με εκατομμύρια τουρίστες στην Αθήνα, δεν έγινε τίποτε παρά κάποια «ψιλο-μπαλώματα». Συνεπώς, αθώα η κ. Μενδώνη.

5. Η κυβέρνηση είναι αποδέκτης όλων των ευθυνών. Αλλά ξέρουμε όλοι καλά ότι η κυβέρνηση είχε μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της και εκατοντάδες άλυτα προβλήματα περίμεναν λύση και χρηματοδότηση και έκρινε ότι τα «ψιλομπαλώματα» θα τακτοποιούσαν τα προβλήματα μέχρι να βρεθεί «ευθετότερος χρόνος» και διαθέσιμα κονδύλια.

Όλοι αθώοι «του αίματος» λοιπόν; Όχι δα. Κάπου υπάρχει η ευθύνη. Και εγώ δεν είμαι αυτός που θα το διαπιστώσει, θα αναλάβει την ευθύνη, θα κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις στον… άνεμο και θα δώσει άμεσες εντολές που μπορούν να υλοποιηθούν και άμεσα. Διότι να απαγορεύσουμε στον άνεμο να φυσάει αποκλείεται. Μάλλον το αναβατόριο πρέπει να αλλάξουμε. Ή να φτιάξουμε. Διότι οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι θα παραμείνουν ανάπηροι και ηλικιωμένοι και οι τουρίστες του φθινόπωρου και του χειμώνα μπορεί να μην είναι τόσοι όσοι το καλοκαίρι αλλά πάντως είναι πολλοί.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top