Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Δικαίωμα Στη Ζωή για τα ανάπηρα άτομα στην Κρήτη!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Παύλο Σημαντηράκη έξω από το κτήριο του σωματείου

Γνωρίστε το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια, Βαγγέλη Αυγουλά, στο Ηράκλειο και τους χώρους του Σωματείου, σας παρουσιάζουμε το σπουδαίο έργο του δραστήριου αυτού αναπηρικού φορέα.

Το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» κάνει τη διαφορά στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου Κρήτης όσον αφορά την καθημερινότητα των ΑμεΑ, διασυνδεόμενο ταυτόχρονα με πολλούς αξιόλογους φορείς και με εκπροσώπηση στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ και την ΕΣΑμεΑ. Ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία, και στο τιμόνι του βρίσκεται ο κ. Παύλος Σημαντηράκης, που ακούραστα μαζί με όλο το Σωματείο μάχεται καθημερινά για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία.

Το έργο του Σωματείου ξεδιπλώνεται σε μια ποικιλία υπηρεσιών, που αφορούν τόσο την ημερήσια φροντίδα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όσο και τη στέγαση και τη συνολικότερη υποστήριξη στη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία.

Τα ΚΔΗΦΑμεΑ

Την τελευταία δεκαετία, το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» λειτουργεί το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔΗΦΑμεΑ) με τον ομώνυμο τίτλο στο χωριό Άνω Κάλεσσα του Ηρακλείου, με δυνατότητα εξυπηρέτησης έως 40 παιδιών και ενηλίκων με νοητική ή/και κινητική βλάβη. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Κέντρου, πρωινού και απογευματινού ωραρίου, απηχεί μια ολιστική παρέμβαση που δεν περιορίζει τα ωφελούμενα άτομα εντός του κτιρίου του. Έτσι, πέρα από τις ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές υπηρεσίες για όλο το φάσμα των αναγκών τους, τα άτομα συμμετέχουν σε εργαστήρια εκμάθησης δεξιοτήτων και ποικίλες εξωτερικές δραστηριότητες κοινωνικής φύσης. Από χειροτεχνίες και μαγειρική μέχρι εκδρομές σε μουσεία και χώρους ψυχαγωγίας, τα ωφελούμενα άτομα του Κέντρου εκπαιδεύονται και ψυχαγωγούνται με ποικίλους τρόπους, εξασκώντας καθημερινά τις κοινωνικές τους —και όχι μόνο— δεξιότητες. Φυσικά, το ΚΔΗΦΑμεΑ καλύπτει και το κομμάτι των συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης στο οικείο περιβάλλον των ωφελούμενων ατόμων.

Το 2017 ήρθε η στιγμή για την υλοποίηση ενός δεύτερου ΚΔΗΦΑμεΑ, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, το οποίο ακολούθησε την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές για την κατάλληλη εξυπηρέτηση του ωφελούμενου πληθυσμού της περιοχής. Από το 2019 έως σήμερα, το συγκεκριμένο Κέντρο εξυπηρετεί στα δυο του τμήματα 50 παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός νέου ΚΔΗΦΑμεΑ στον Δήμο Αρχανών-Ατερουσίων, που έχει πάρει έγκριση από το 2019, ώστε να διευρυνθεί η πρόσβαση των ανάπηρων ατόμων του Ηρακλείου σε σχετικές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, τα άτομα που ωφελούνται από τη λειτουργία των δύο Κέντρων «Δικαίωμα στη Ζωή» αθροιστικά —έμμεσα και άμεσα— φτάνουν τα 360, με την εξυπηρέτηση ατόμων προερχόμενων από 5 Δήμους της περιφέρειας του Ηρακλείου.

Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Με την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» έχει θέσει σε λειτουργία, από τον περασμένο Δεκέμβριο, την πρώτη του Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε κτίριο που παραχωρήθηκε στα Άνω Καλέσσα από το συνεργαζόμενο Σωματείο «Σωτήρας» . Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και της δεύτερης, ολοκληρωμένης ΣΥΔ, με την ενεργοποίηση της οποίας το Σωματείο θα παρέχει μόνιμη κατοικία σε 8 άτομα με αναπηρία συνολικά. Με τη διατήρηση των ΣΥΔ, το Σωματείο επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια της φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των ατόμων με αναπηρία, καθώς και να ενισχύσει τις επιλογές που τα ίδια τα άτομα έχουν για μια όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη καθημερινότητα.

Άλλες δράσεις υποστήριξης των ανάπηρων ατόμων

Την ουσιαστική του προσφορά δείχνει και με άλλες, μικρότερες —αλλά όχι λιγότερο σπουδαίες— κινήσεις το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή». Διαχρονικά, υποστηρίζει ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία, παρέχοντάς τους ορθοπεδικά είδη και είδη αποκατάστασης από τα αποθέματα σχετικού εξοπλισμού που έχει συγκεντρώσει μες στα χρόνια. Παράλληλα, οι υπηρεσίες ενημέρωσης, καθοδήγησης και διασύνδεσης αναφορικά με τα ποικίλα θέματα γύρω από την αναπηρία (π.χ. δικαιώματα, παροχές, επιδόματα κτλ.) που προσφέρει καθημερινά το Σωματείο, απασχολούν ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου και της ενέργειας των μελών του.

Ατενίζοντας το μέλλον

Τα μέλη του Σωματείου δεν σταματάνε σε όσα έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν ως τώρα για τα ανάπηρα άτομα της κοινότητάς τους. Αντίθετα, οραματίζονται και προγραμματίζουν τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους, με τη μελλοντική δημιουργία μιας ακόμα ΣΥΔ καθώς και την επέκταση του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ. Το δεύτερο από τα δύο έργα είναι μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης: το νέο κτίριο που θα έρθει να προστεθεί στο υπάρχον συγκρότημα του ΚΔΗΦΑμεΑ «Δικαίωμα στη Ζωή», έκτασης 144 τ.μ., αναμένεται να εξυπηρετεί σύντομα 30 άτομα με αναπηρία επιπλέον. Παράλληλα, το Σωματείο αναζητά τρόπους να επαναλειτουργήσει τα τμήματα υδροκινησιοθεραπείας και θεραπευτικής κολύμβησης που παρείχε το διάστημα 2006-2008, με την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ιδιόκτητη, κατάλληλα διαμορφωμένη πισίνα για τον σκοπό αυτόν.

Στηρίξτε κι εσείς το έργο του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή»

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εξόδων του Σωματείου καλύπτεται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, επιχορηγήσεις και νοσήλια, παραμένει μεγάλη και σταθερή η ανάγκη για υποστήριξη του έργου του από άλλες πηγές. Προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες του, το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» επαφίεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις δωρεές και χορηγίες που προέρχονται από αυτήν.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε κι εσείς να στηρίξετε το έργο του, και να αποτελέσετε έτσι έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της αλληλεγγύης—διαβάστε περισσότερα εδώ.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι για το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή»

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top