Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

400 συγκλονιστικά “Γιατί” Παιδιών της Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

1 και 2 Δεκεμβρίου 2016, ο Βαγγέλης Αυγουλάς –Χανιώτης στην καταγωγή- νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τρία σχολεία της πόλης, προσκεκλημένος των αντίστοιχων συλλόγων διδασκόντων, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα ανθρώπων με Αναπηρία.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς συνάντησε περίπου 400 μαθητές συνολικά, επισκεπτόμενος το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο, το Δημοτικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, καθώς και την Γ’ Τάξη του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού.

Τα παιδιά άγγιξαν την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, κατάλαβαν πώς ένας τυφλός μπορεί να ξεχωρίζει τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, έλυσαν απορίες τους για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, τους σωστούς τρόπους συνοδείας ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης από βλέποντα οδηγό και τη χρήση του σκύλου οδηγού τυφλών, ενώ ρώτησαν και πιο προσωπικές ερωτήσεις τον κ. Αυγουλά ο οποίος απάντησε χωρίς κόμπλεξ, δίνοντας έτσι και τον προσωπικό του τόνο στην επίσκεψη.

Στο Δημοτικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ο κ. Αυγουλάς το πραγματοποίησε στα Αγγλικά, ώστε να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι Αγγλόφωνοι μαθητές όλων των τάξεων.

Επίσης, σε κανένα από τα τρία σχολεία, το αρχικώς προγραμματισμένο δίωρο δεν έφτασε, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος παιδιών, δασκάλων και γονιών για διάφορα θέματα γύρω από την Αναπηρία, το οποίο παρέτεινε κάθε φορά τη συζήτηση!

Τέλος, στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, σχολείο με το οποίο ο κ. Αυγουλάς έχει αναπτύξει συνεργασίες από το 2010, ο ίδιος συζήτησε αρκετή ώρα με τους καθηγητές για τα καθημερινά προβλήματα του σχολικού βίου και εξέφρασε την πικρία του για τα πολλά εμπόδια και τις εχθρικές συνθήκες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, τα οποία με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, ήταν ο δρόμος ώστε η αναπηρία και η διαφορετικότητα να γίνουν οικείες έννοιες για χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο.

Οι μαθητές, συμπερασματικά,  αναρωτήθηκαν μεταξύ άλλων γιατί οι ημερομηνίες λήξης, οι παρενέργειες στα φάρμακα και οι τιμές στα προϊόντα δεν είναι γραμμένες στην ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών;

Γιατί 8 στα 10 παιδιά με αναπηρία θέλουν να πάνε σχολείο στη χώρα μας αλλά δεν πάνε;

Γιατί οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να παρκάρουν στα πεζοδρόμια και να κλείνουν τις ράμπες στα αναπηρικά καροτσάκια (τα οποία ορθώς τα λένε αμαξίδια);

Γιατί το κράτος δε βοηθά τους ανθρώπους με αναπηρία να ζήσουν μια «κανονική» ζωή;

Και άλλα Γιατί που πονάνε, όπως θα πρέπει να πονά τον κάθε συνειδητοποιημένο μεγάλο, το κάθε λογικό μα αναπάντητο Γιατί κάθε παιδιού…

Πηγή: 400 συγκλονιστικά «Γιατί» παιδιών της Κρήτης

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top