Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Το φως μέσα από το σκοτάδι

Ο Γιώργος Χατζηπαύλου πλάτη στο κοινό. Το κοινό έχει ανοιγμένους φακούς στο σκοτάδι

Μία ιδιαίτερη παράσταση παρουσιάστηκε την Τρίτη 4 Απριλίου στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, όπου ένας σπουδαίος σκοπός, έγινε η αφορμή για μία διαφορετική βραδιά κωμωδίας στο σκοτάδι από τα «Σπουδαία Events».

Μετά τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νατάσσα Μποφίλιου και Μαρία Παπαγεωργίου που έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες δράσεις κατά το παρελθόν, ήρθε η ώρα του Γιώργου Χατζηπαύλου, να αναμετρηθεί με το σκοτάδι σε μία ξεχωριστή εκδήλωση, της οποίας επωφελούμενος φορέας ήταν η «ΑΡΩΓΗ», το Σωματείο Ατόμων με προβλήματα όρασης Νομού Κυκλάδων. Ο δημοφιλής κωμικός, επέλεξε κάποια από τα καλύτερα κείμενα του και τα προσάρμοσε αναλόγως, προκειμένου να προσφέρει μια βραδιά αναψυχής αλλά και μαθήματα ενσυναίσθησης.

“Ανοίξαμε τα φτερά μας”

Η πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ, Άννα Μαρία Φώσκολου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία που έζησαν όσοι παρακολούθησαν την παράσταση. “Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι ένας φορέας από Αθήνα μας προσκάλεσε να είμαστε ο επωφελούμενος φορέας. Είναι σημαντικό για εμάς το ότι οι άνθρωποι όταν ακούνε το όνομα της ΑΡΩΓΗΣ, ξέρουν ότι πρόκειται για κάτι αξιοπρεπές, οργανωμένο και σωστά δομημένο. Νιώθουμε ότι αναγνωρίζονται όλα όσα έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα και ότι πλέον υπάρχουν ολοένα περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το έργο μας αξίζει να διαδοθεί”.

Όπως εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑΡΩΓΗΣ, Δήμητρα Δονδώρου, η εκδήλωση προέκυψε μέσω του κ. Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο της οπτική αναπηρίας με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα μάτια” και ο οποίος έχει παρακολουθήσει την προσπάθεια που καταβάλλει η ΑΡΩΓΗ, συστήνοντάς την στους ανθρώπους της “Σπουδαία events”, μίας εταιρείας παραγωγής που κάνει στοχευμένες εκδηλώσεις προκειμένου να στηρίξει φορείς που παράγουν σημαντικό έργο.

Στο σκοτάδι Άννα Μαρία Φώσκολου, Δήμητρα Δανδόρου Φωτογραφία από ψηλά. Φαίνεται ο κόσμος και στη σκηνή η Άννα Μαρία Φώσκολου και η Δήμητρα Δανδώρου.

Μία πολυδιάστατη και πολυσήμαντη δράση

Στην αρχή της εκδήλωσης, η πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ενώ μοιράστηκαν σε όλους τα βραβευμένα αυτοκόλλητα της ΑΡΩΓΗΣ σε μορφή braille. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προσφέρθηκε στον επωφελούμενο φορέα, κάτι πολύ σημαντικό για το Σωματείο το οποίο όπως επισημαίνει η κα. Δονδώρου δεν επιδοτείται από πουθενά. “Το όφελος ήταν πολλαπλό για εμάς ωστόσο γιατί μας γνώρισε ένα πολύ ιδιαίτερο κοινό, έμαθε για το έργο μας, πήρε το έντυπό μας και έφυγε πιο ευαισθητοποιημένο και πιο σωστά ενημερωμένο σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην οπτική αναπηρία. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να καλέσαμε φίλους της ΑΡΩΓΗΣ που διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα και δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις δράσεις μας στη Σύρο, αλλά παρόλα αυτά, βρίσκονται σταθερά και έμπρακτα δίπλα μας”, λέει σχετικά η κα. Δονδώρου.

Μία παράσταση με ιδιαίτερο συμβολισμό

Μέσω της παράστασης, οι διοργανωτές καθώς και οι άνθρωποι της ΑΡΩΓΗΣ θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα, προσφέροντας τη δυνατότητα της βιωματικής εμπειρίας στο κοινό ώστε να αντιληφθούν σε έναν μικρό έστω βαθμό το πώς είναι να ζεις σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού. “Το καταφέραμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί κανένας δεν έδειξε να δυσφορεί, κανένας δεν εγκατέλειψε την αίθουσα. Το πιο δυνατό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν ότι αυτή η πολύ δύσκολη συνθήκη της οπτικής αναπηρίας συνδυάστηκε με κάτι που προκαλούσε χαρά και θετική διάθεση”, αναφέρει η κα. Δονδώρου συμπληρώνοντας ότι, “το απόλυτο σκοτάδι που επικρατούσε μας έκανε να εστιάζουμε κυρίως στον ήχο της φωνής του κωμικού. Ο ήχος άλλωστε είναι κυρίαρχο στοιχείο στην επικοινωνία των ατόμων με οπτική αναπηρία, οι οποίοι εστιάζουν στους ήχους και στο ηχόχρωμα της φωνής, ‘ζωγραφίζοντας’ έτσι στο μυαλό τους τον άνθρωπο που έχουν κοντά τους. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό το ότι το κοινό συμμετείχε με ένα υποδειγματικό τρόπο. Ήμασταν όλοι συντονισμένοι ενεργειακά, σωματικά και πνευματικά, στην ίδια συχνότητα”.

Φέρνοντας την αλλαγή

“Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους καθώς και μία πρόκληση για τον καλλιτέχνη, όπως μου είπε ο ίδιος, διότι το stand up comedy σαν διαδικασία προϋποθέτει μία επαφή με τον κόσμο. Στο απόλυτο σκοτάδι, ο καλλιτέχνης δεν έχει την ίδια αφετηρία, οπότε πρέπει να ανακαλύψει άλλους τρόπους ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να αλληλεπιδράσει με το κοινό” λέει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες αυτής της παράστασης η πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχουν τόσο μεγάλη αξία αυτές οι εκδηλώσεις: “Μπαίνεις στη θέση του άλλου και κατανοείς πως αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος με αναπηρία αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Η αναπηρία ως λέξη έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα και στο μυαλό των ανθρώπων συνήθως συνδυάζεται με μιζέρια , θλίψη και παραίτηση. Εμείς κάναμε την αλλαγή προσφέροντας χαρά και γέλιο. Θέλω να πιστεύω ότι όσοι παρακολούθησαν την παράσταση πήραν κάτι μαζί τους φεύγοντας από αυτήν”.

“Βοηθάμε όσους βοηθάνε”

Τα Σπουδαία Events είναι μία ΑΜΚΕ που διοργανώνει μια σειρά από συναυλίες και πολιτιστικές δράσεις που σκοπό έχουν τη χρηματοδότηση και την επικοινωνιακή στήριξη φορέων και οργανισμών που εμπνέουν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Αναδεικνύουν οργανισμούς και καταστάσεις, συνδέουν πολίτες με ΜΚΟ, διευκολύνουν εισροές εθελοντών και χορηγιών, δημιουργούν δίοδο για συμμετοχή στα κοινά μέσω της τέχνης, ώστε να αναδείξουν σκοπούς και δράσεις, προσφέροντας υλικοτεχνικούς πόρους, αυξάνοντας την αναγνωσιμότητα του οργανισμού και συμβάλλοντας στην εισροή εθελοντών για τον οργανισμό. Οι δράσεις που χρηματοδοτούνται, επιλέγονται από το κοινό, μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας στο διαδίκτυο.

Συντονιστές του project είναι ο Χρήστος Πανοηλίας, ο Χάρης Ασλανίδης και ο Θοδωρής Παναγόπουλος.

Χρήστος Πανοηλίας, Βαγγέλης Αυγουλάς, Χάρης Ασλανίδης, Συνοδός, Θοδωρής Παναγόπουλος Βαγγέλης Αυγουλάς, Γιώργος Χατζηπαύλου 
 Φυλλάδιο Σωματείου Αρωγή  Βαγγέλης Αυγουλάς, Στέλιος Κυμπουρόπουλος
Εκπρόσωποι του Σωματείου ΑΡΩΓΗ, με Χρήστο Πανοηλία, Χάρη Ασλανίση, Θοδωρή Παναγόπουλο και Βαγγέλη Αυγουλά

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top