Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Η προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου, μας γεμίζει αισιοδοξία

Το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
Ακούστε το Άθρο

 Προσφορά εκατό εκατομμυρίων δολαρίων

Οφείλω να ομολογήσω ότι η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για την αντιμετώπιση του covid 19 την οποία ανακοίνωσε και θέτει σε εφαρμογή του Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεφεύγει πολύ από μια συνηθισμένη «προσφορά». Πρόκειται για μια στην κυριολεξία κολοσσιαία προσφορά που ξεπερνά τις οποιεσδήποτε προσδοκίες – αν υπήρχαν- για συμμετοχή του Ιδρύματος στην πανστρατιά που κήρυξε ο πρωθυπουργός και στην οποία ήδη ανταποκρίνονται επιχειρήσεις, οργανισμοί, ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα. Εκατό εκατομμύρια δολάρια παρακαλώ. Ακούς το νούμερο και «ζαλίζεσαι» .

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ίδρυμα «μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη, με την πανδημία να δοκιμάζει την ετοιμότητα και τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος, τις κοινωνικοοικονομικές δομές πρόνοιας κάθε χώρας αλλά και την ατομική αντοχή και ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στην κοινωνία, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επιτείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, ύψους 100.000.000 δολαρίων».

Είναι εξίσου σημαντικό το ότι, ανακοινώνοντας αυτή την προσφορά, το Ίδρυμα αναφέρει ότι :

«Θεμέλιο της φιλοσοφίας μας είναι όχι να αναπληρώνουμε αλλά να βοηθάμε και να συμπληρώνουμε την κρατική μέριμνα. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους δωρεοδόχους μας, τους ειδικούς συμβούλους μας και, φυσικά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας εκεί που θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, άμεσα άλλα και σε βάθος χρόνου».

Φυσικά και το όνομα μόνο του Σταύρου Νιάρχου, του διάσημου διεθνώς Έλληνα εφοπλιστή, επιχειρηματία, συλλέκτη έργων τέχνης και ιδρυτή του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του και ο οποίος πέθανε στις 16 Απριλίου του 1996, θα αρκούσε για να σκεφτεί κανείς ότι η προσφορά/δωρεά θα ήταν μεγάλη. Αλλά οι συνεχιστές του έργου του, αυτοί που διευθύνουν σήμερα το Ίδρυμα, το οποίο σχετικά πρόσφατα προσέφερε στην Αθήνα αυτό το αριστουργηματικό Συγκρότημα στο Φάληρο, αποδείχτηκαν όχι μόνο με την τελευταία πρωτοβουλία τους αλλά και με σειρά άλλων πρωτοβουλιών, άξιοι και εμπνευσμένοι συνεχιστές του ονόματος του ιδρυτού .

Αρκετοί, πάντως όχι όλοι οι Έλληνες, γνωρίζουν ότι το ΙΣΝ είναι ένα διεθνές Ίδρυμα, με φιλανθρωπικό έργο σε πάνω από 120 χώρες. Αλλά με τη δημιουργία της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης για τον COVID-19, όλοι πλέον γνωρίζουν πόσο σπουδαίο είναι το έργο και των συνεχιστών αφού η εξάπλωση του κορωναιού δεν γνωρίζει σύνορα και η αντιμετώπισή του είναι κοινή για όλο τον πλανήτη.

Ο Σταύρος Νιάρχος

 

Δεν θέλω να πω πολλά που ανάγονται σε λεπτομέρειες τις οποίες θα αναγνωρίσουμε όταν αρχίσουν να πραγματοποιούνται. Αλλά ένας από τους στόχους του ΙΣΝ είναι να βοηθήσουν την ιατρική έρευνα και γι’ αυτό έχουν ήδη προχωρήσει σε δωρεά ύψους 3.000.000 δολαρίων στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University, ενός από τα πιο αναγνωρισμένα κέντρα ερευνών στον κόσμο, το οποίο έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων και την εξέλιξη των θεραπειών για τον COVID-19, αναγνωρίζοντας ότι αυτό που έχει ενσκήψει στον πλανήτη, είναι μια παγκόσμια επιδημία, η αντιμετώπιση της οποίας έχει πανανθρώπινη υπόσταση και όχι εθνικό χρώμα.

Και δεν πρόλαβε να τελειώσει η ευχάριστη έκπληξη την οποία δημιούργησε σε όλους η ανακοίνωση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέα Δρακόπουλο, και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος. Και το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης των πολύ σημαντικών πόρων που θα διαθέσει το Ίδρυμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Τηλεδιάσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Περνάμε ακόμα δύσκολες ώρες.

Η καμπύλη της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα έχει εξομαλυνθεί αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει την «ανηφόρα» ενώ όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις έχουν πια ταυτοποιηθεί και γνωρίζουμε καλά –όπως είπε ο πρωθυπουργός- ότι «βρισκόμαστε στο «τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους».

Δηλαδή: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Και η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση των πόρων, θα αποτελέσει αποφασιστική ενέργεια για τη θωράκιση της Ελλάδος και των άλλων χωρών.

Και τελειώνω με μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στην Ελλάδα ανεπίτρεπτα φαινόμενα, όπου απεγνωσμένοι ασθενείς επιστρατεύουν ή αναζητούν πολιτικές γνωριμίες για να εξασφαλίσουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Ευχαριστώ κι εγώ, σαν ένας απλός Έλληνας αλλά και ενεργός πολίτης με αναπηρία που γνωρίζει «από μέσα» τις στρεβλώσεις του Συστήματος Υγείας τόσο όσον αφορά αυτή καθαυτή την ιατρική/επιστημονική αντιμετώπιση του ιού όσο και τις ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στη ζωή όλων μας και –κυρίως- των ευπαθών ομάδων.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top