Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

«Career Fair.4all ή αλλιώς το πρώτο βήμα για την ένταξη Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας»

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση

Στην Ελλάδα του 2017, υπάρχουν ακόμα κάποια πράγματα που δεν είναι αυτονόητα, όπως η προσβασιμότητα και η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας. Άνθρωποι που παρά τις σπουδές που έχουν, δυσκολεύονται να βρουν εταιρείες που να είναι προσβάσιμες και να τους δίνουν ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 29 Απριλίου, στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε απ’ τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ethelon, μια Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, το Career Fair.4all, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους’ συμμετέχοντες, εταιρείες και εθελοντές που διοργάνωσαν και βοήθησαν στην εκδήλωση. Το Career Fair.4all πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, μέσω του Προγράμματος “Σημεία Στήριξης”.  Δεκαεννιά εταιρείες πραγματοποίησαν περισσότερες από 1000 συνεντεύξεις με περίπου 250 άτομα με αναπηρία ενώ πάνω από 350 άτομα παρευρέθηκαν συνολικά στην Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία, στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας, το Hack.4all, και στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν.

Οι εθελοντές της εκδήλωσης

“Ο αγώνας μας, ο αγώνας όλων όσων έχουμε κάποια αναπηρία και των οικογενειών μας, είναι 365 μέρες το χρόνο αγώνας αξιοπρέπειας και διεκδικήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι οίκτου. Σε αυτό τον αγώνα χαιρόμαστε που βρίσκουμε καλούς φίλους και συμπαραστάτες! Ας είναι αυτή η μέρα και Κάθε τέτοια μέρα και παρόμοια εκδήλωση, η αφορμή για ουσιαστική κοινωνική συνύπαρξη όλο το χρόνο κάθε χρόνο! Ονειρευόμαστε και χτίζουμε ζωές χωρίς πυροτεχνήματα αλλά με πύρινη Θέληση για ισότητα, συμμετοχή και σεβασμό! Ευχαριστούμε όλους εσάς, τους συνοδοιπόρους αυτής της δύσκολης διαδρομής”!

Αυτά δήλωσε ο δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, εξερχόμενος από το χώρο της εκδήλωσης.

Τον κ. Αυγουλά στην Τεχνόπολη συνόδευαν εθελοντικά ο κοινωνικός λειτουργός κ. Αναστάσιος Χανδρινός και η κα Χρυσάνθη Γεωργαντά, σύμβουλος σταδιοδρομίας εξειδικευμένη σε θέματα ΣΕΠ ΑμεΑ, ενώ εκείνος έκανε δημόσια ιδιαίτερη μνεία στους εθελοντές που υποστήριξαν με επιτυχία όλα τα πόστα της εκδήλωσης!

Ο Βαγγέλης Αγουλάς, με τη Χρυσάνθη Γεωργαντά, τον Αναστάσιο Χανδρινό, τον Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα και τον Κωσταπάνο Μηλιαρέση Ο Βαγγέλης με τη Χρυσάνθη και Εθελόντριες της εκδήλωσης

Το Σάββατο, ήδη από την έναρξη της εκδήλωσης η προσέλευση των συμμετεχόντων γέμισε αμέσως την αίθουσα της Τεχνόπολης που βρίσκονταν οι εταιρείες  και σε κάθε περίπτερο σχηματίστηκαν ουρές από ενδιαφερόμενους. Ο κάθε συμμετέχοντας λάμβανε την ειδικά σχεδιασμένη τσάντα του Career Fair.4all η οποία περιλάμβανε –για όποιον το χρειαζόταν- χάρτη σε braille γραφή ή και μεγαλογράμματη γραφή, πληροφορίες για τις εταιρείες και τους φορείς που παρευρίσκονταν στο χώρο, καθώς  και δώρα για τους συμμετέχοντες. Ενώ παράλληλα η διοργάνωση είχε φροντίσει την δωρεάν υποστήριξη διερμηνείας ή και εκπαιδευμένους συνοδούς τυφλών εφόσον το επιθυμούσαν.

Η εκδήλωση απέκτησε γρήγορα ροή, αφού την εβδομάδα πριν το Career Fair.4all για την καλύτερη προετοιμασία και των δύο μερών διοργανώθηκαν 3 ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για τη προετοιμασία των συμμετεχόντων πάνω στο βιογραφικό και τη συνέντευξή τους απ’ την ομάδα του kariera.gr και των εταιρειών σε θέματα ένταξης ατόμων με αναπηρία στην κουλτούρα και της διαδικασίες μιας εταιρίας, απ’ το Βρετανικό Συμβούλιο της Ελλάδος, σε συνεργασία με εξωτερικούς ομιλητές, ειδικούς στο τομέα αυτό. Φέτος, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στο νομικό κομμάτι, ώστε όλες οι πλευρές να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη στον τομέα αυτό, μέσω συμβουλευτικής.

Μέσα από την Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία 25 απ’τους κορυφαίους υποψήφιους που επιλέχθηκαν απ’ τις εταιρίες, θα συνεχίσουν σε ένα ειδικό σχεδιασμένο mentoring πρόγραμμα σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμόJob Pairs  με στόχο, την καλύτερη δυνατή απορρόφηση τους στην αγορά εργασίας εντός του επόμενου 6μηνου.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο Career Fair.4all ήταν απ’ τις μεγαλύτερες στο κλάδο, όπως:

οι kariera.gr,Παπαστράτος, SΤΟΙΧΙΜΑΝ, Robert Bosch, Miscosoft Hellas, Intrasoft,Printec, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος κ.ά.

Παράλληλα με τις εταιρείες στο Career Fair.4all συμμετείχαν και 15 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τα προγράμματα που έχουν για άτομα με αναπηρία. Μεταξύ άλλων, ενημερωτικό περίπτερο είχαν το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος για άτομα με προβλήματα όρασης, ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων, ο Σύλλογος ΑμεΑ «Γέφυρα Ζωής» και άλλοι εθελοντικοί φορείς και οργανώσεις.

Ο Βαγγέλης με το σύλλογο ΑμεΑ "Γέφυρα ζωής" Ο Βαγγέλης με τους Ανδρέα Στρατηκόπουλο, Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Γιώργο Σελιανίτη και Δημήτρη

Επίσης στις ομιλίες με θέμα «Διαφορετικότητα ή Μοναδικότητα» εννιά άνθρωποι γεμάτοι έμπνευση και πάθος για τη ζωή αναφέρθηκαν για συνεργασίες και projectsγύρω από θέματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία αλλά και πως οι ίδιοι χρησιμοποίησαν τα δικά τους χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσουν κάνοντας τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Τέλος, στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Hack.4all αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια 8 μεντόρων ιδέες και λύσεις που κάνουν τη καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία καλύτερη. Νικητήρια ομάδα αναδείχθηκε ένα mobile application που θα καθοδηγεί μέσω GPS άτομα με απώλεια όρασης σε οποιοδήποτε χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων Παραολυμπιονικές  αλλά και γνωστοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού κι αθλητικού χώρου που συμμετείχαν στην καμπάνια #IAmHere, υποστηρίζοντας έτσι τη δράση της ethelon.

Όπως δήλωσε και ο Μηλιαρέσης Κωσταπάνος, ένας απ’ τους συνιδρυτές της ethelon και υπεύθυνος της διοργάνωσης: “Η 2η Ημέρα Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία δεν ολοκληρώνεται εδώ… αλλά για εμάς μόλις ξεκινάει. Σκοπός μας ήταν να γίνει το κατάλληλο βήμα ώστε να έρθουν σε επαφή οι δύο πλευρές και λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, καθώς όπως έχουμε διαπιστώσει και μέσω του εθελοντισμού, είναι άνθρωποι με ικανότητες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, κι υπάρχουν πολλές εταιρίες με την σωστή αντίληψη για να τους αξιοποιήσουν.

Ήδη οι επόμενες συνεντεύξεις έχουν μπει στο πρόγραμμα των εταιριών, οι οποίες όπως ανέφεραν και οι ίδιες εντυπωσιάστηκαν απ’ το επίπεδο αρκετών απ’ τους συμμετέχοντες και το ανεκμετάλλευτο ταλέντο που υπάρχει.

Ο Βαγγέλης με την κα Ζωή Γερουλάνου και σκύλο οδηγό  Ο Βαγγέλης με την φίλη του και εργαζόμενη του ΣΚΕΠ Θάλεια Κιούση

 

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top